PÄÄKIRJOITUS 15.6.2022

Eteenpäin elävän mieli – sananlasku Keski-Suomesta

Ukrainan sota on ylittänyt sata päivää ja uutistulva on voinut jo lannistaa. Avun tarve Ukrainassa on kuitenkin kasvanut ja meidän pitäisi jaksaa auttaa.

Ukrainalaisia turvapaikanhakijoita on Suomeen tullut jo 30000 ja lisää on tulossa, emme tiedä kuinka paljon ja kuinka pitkäksi aikaa. Heidän asemoitumisensa suomalaiseen yhteiskuntaan on alkanut mielestäni nopeasti. Se on hieno asia. Toiminta on todella toisenlaista kuin vuonna 2015. Vaalijalassa on tilannetta seurattu ja vielä ei Ukrainan sota ole näkynyt asiakaskunnassamme. Se tulee tapahtumaan viiveellä.

Vaalijalan valmistautuminen hyvinvointialuemaailmaan on edennyt hyvin ja prosessi kiihtyy alkusyksystä. Erityistä ponnistelua vaatii Sateenkaaren koulun toiminnan tulevaisuuden varmistaminen. Kunnille esitetty kuntayhtymämalli on edennyt, mutta saanut myös vastustusta ja valmisteluprosessi on hidastunut niin, että kuntayhtymän käynnistymisprosessi siirtyy syksyyn. Sateenkaaren koulun asia on kärsinyt siitä, että se on sekoittunut odotuksiin Vaalijalan kuntayhtymän lakkaamisen taloudellisista hyödyistä jäsenkunnille. Lainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista suuria hyötyjä jäsenkunnille ja tämä on tuottanut pettymyksiä osassa kuntia.

Tulevaisuuden näkökulmasta olennaista kunnille ovat toimivat sote-palvelut kuntalaisille ja onnistunut yhteistyö hyvinvointialueen kanssa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä käytännön tasolla. Niillä rakennetaan kuntien elinvoimaisuutta ja suoraan sanoen vaikutetaan verotulojen kehittymiseen.

Edellä mainittu kohtalonyhteydeksikin kuvattava asia on ollut hyvin vähän esillä hyvinvointialueiden valmistelun yhteydessä. Uskon, että asiaan herätään viimeistään vuonna 2023. Jos jossakin ei näin tapahdu, tulevaisuus voi yllättää ikävästi.

Kaikesta maailman pahasta huolimatta ympärillämme on myös paljon hyvää ja eteenpäin menoa. Asenteemme ratkaisee, kuinka paljon saamme siitä iloa arkeen.

Elämme kesän valossa

Ilkka Fritius
Kuntayhtymän johtaja

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

PÄÄKIRJOITUS 18.11.2021

Hyvinvointialueilta yhteistyöalueille

PÄÄKIRJOITUS 16.12.2022

Kohti tulevia vuosikymmeniä