PÄÄKIRJOITUS 17.3.2022

Ukrainan sodan vaikutukset nyt ja tulevaisuudessa

Kun tätä kirjoitan, on sodan 16. päivä. Olemme nähneet ja kuulleet asioista, jotka kuuluvat sotaan. Siistejä sotia ei ole olemassa. Sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus ja tässä tapauksessa se taisi menehtyä jo ennen sodan alkua. Sota menee ihomme alle eikä siltä voi välttyä. Ukrainan asema tuo mieleen Suomen talvisodassa. Se taas tuo väistämättä mieleeni Vaalijalan lähdön Sortavalasta aivan sodan kynnyksellä. Sodassa haavoittuvimmassa asemassa ovat ihmiset, jotka eivät voi itseään auttaa.

Euroopassa on herännyt nopeasti halu auttaa sodan uhreja monella tavalla. Yksityiset kansalaiset ovat olleet aktiivisia ja pakolaisten kuljetus on tapahtunut merkittävästi heidän toimestaan. Nopeasti ovat myös yhteiskunnat toimineet ja viesti on ollut se, että kaikista pidetään huolta. Tilanne on kehittynyt eri tavalla Euroopassa kuin vuonna 2015, hyvä niin.

Sodassa erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret ovat heikoimmassa asemassa, koska heillä on vähemmän rakentavia keinoja käsitellä ympärillään tapahtuvia asioita. Traumat voivat syntyä nopeasti, mutta niistä toipuminen on yleensä pitkä prosessi. Apua tarvitaan sodan jälkeen vuosia ja tämä meidän on syytä muistaa tässä hektisessä maailmassa. Median huomio siirtyy nopeasti asiasta toiseen. Suomessa hyvinvointialueilla tulee tiedostaa, että Ukrainassa on syntynyt uusi asiakasryhmä, joka tulee lähivuosina näkymään palveluissa. Ukrainalaiset ovat ja tulevat olemaan osa Suomessa tarvittavaa työperäistä maahanmuuttoa.

Mitä Vaalijala asiassa voi tehdä? Vaalijala voi antaa tukea akuutin hädän hoitamisen. Vaalijalan osaamis- ja tukikeskus Nenonpellossa on ensi vuonna osa Etelä-Savon hyvinvointialuetta. Siellä on osaamista ja asiantuntemusta kohdata traumatisoituneita lapsia ja nuoria ja kuntouttaa heitä elämässä eteenpäin. Asiantuntemus on myös muiden hyvinvointialueiden käytettävissä kuten tähänkin asti. Kaikkeen emme kuitenkaan pysty, koska jo tällä hetkellä lapsia ja nuoria on jonossa palveluihin enemmän kuin heitä kyetään vastaanottamaan kohtuullisessa ajassa.

Ihmisellä ja yhteiskunnilla on ihmeellinen kyky selvitä vaikeista ajoista ja uskon, että näin tulee jälleen tapahtumaan. Tulevaisuus näyttää tapahtuuko kehitys vielä suuremman kriisin kautta vai löytyykö tie rauhaan nopeammin.

Menemme valoa kohti

Ilkka Fritius
Kuntayhtymän johtaja

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

PÄÄKIRJOITUS 18.11.2021

Hyvinvointialueilta yhteistyöalueille

PÄÄKIRJOITUS 16.12.2022

Kohti tulevia vuosikymmeniä