BLOGI 10.5.2016

Ystävyyttä yli rajojen

Keväinen aamu valkeni kirkkaana kun matka kohti Tallinnaa oli jo pitkällä.

Ystävyyttä yli rajojen

Keväinen maaliskuun aamu valkeni kirkkaana kun matka kohti Tallinnaa oli jo pitkällä. Olimme saaneet kutsun kehitysvammaistyön pappi Tiina Oohlilta tulla Tallinnaan vierailulle. Matkan tarkoituksena oli tutustua Viron kehitysvammaistyöhön yhdessä Mikkelin seurakunnan diakonissojen Annen ja Maaretin sekä lähetyssihteeri Marjan kanssa.

Matkan aikana tutustuimme neljään Tallinnan lähellä sijaitsevaan asumisyksikköön ja yhteen päivätoimintakeskukseen. Jokaisessa vierailemissamme paikoissa meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi. Suomalainen lähetystyöntekijä Minna Nikki oli valmistellut palmusunnuntain teemalla toiminnallisen hartauden. Pääsimme kaikki osallistumaan Jeesuksen matkalle kohti Jerusalemia ja opimme myös uusia lauluja viron kielellä! Tiinan ja Minnan pitämä kirkkotunti on kodeissa yksi kuukauden odotetuimmista hetkistä.

Kielimuuri ei matkan aikana päässyt yllättämään. Halu ymmärtää ja tulla ymmärretyksi oli suuri uusien ystävien välillä. Väänävitistä löytyi Suomi-faneja, jotka olivat opetelleet suomenkieltä suomalaisten televisio-ohjelmien avulla. Myös Vaalijalan Messin tekemistä kuvakommunikaatiokorteista oli apua silloin, kun yhteinen kommunikaatio kulki pääosin kuvien, eleiden ja olemuskielen kautta. Keskustelimme muun muassa rippikoulusta, kanien syöttämisestä ja porkkanoiden kasvattamisesta. Pienenä muistona vierailustamme veimme kuvat Ystävyyden ikonista.

Matkalla kävimme myös Tallinnan kirkoissa ja kirkkohallituksessa. Tutustuimme tuomiokirkon ainutlaatuiseen sukuvaakuna-kokoelmaan ja kuulimme kirkon historiasta. Tuomiokirkon muuten tunnistaa Tallinnan kirkoista siitä, että sen valkea torni nousee toiseksi korkeimmaksi koko kaupungin kaikista kirkoista! Kirkkohallituksessa taas kuulimme Viron kirkon historiasta ja yleisesti Viron kehitysvammaistyöstä.

Matka oli onnistunut ja reppuun jäi monia mukavia muistoja! Suuret kiitokset vieraanvaraisuudesta ja lämpimästä vastaanotosta!

Iloista kevättä kaikille toivottaen,

Sanna-pappi 

Sanna Hynninen
Vaalijalan pappi

Jaa artikkeli