BLOGI 9.2.2018

Vuosi yhtä juhlaa

Poimintoja Vaalijalan 110-vuotisjuhlavuoden varrelta

Vaalijalan 110-vuotisjuhlavuotta vietettiin viime vuonna lukuisten tapahtumien muodossa. Koettavaa ja nähtävää oli eri puolilla Vaalijalan kuntayhtymän toimialuetta. Oman tapahtumansa piti lähes jokainen Vaalijalan yksikkö, jossakin vaiheessa juhlavuotta. Tässä poimintoja vuoden muutamista tapahtumista.

Vaalijalan juhlavuosi käynnistyi Mikkelissä Savoset-toimintakeskuksen järjestämällä Muikkukontti-toritapahtumalla tammi- ja helmikuun vaihteessa. Kahden viikon ajan torilla olevassa kontissa järjestettiin Mikkelin Savosetin toiminnan esittelyä ja tuotteiden myyntiä. Mukana tapahtumassa oli myös Mikkelin seudun Kehitysvammaisten tuki ry.

Valtakunnallista erityisliikunnan laskettelupäivää vietettiin helmikuussa Häkärinteillä. Päivän ohjelmassa oli laskettelua, pulkkailua, moottorikelkka- ja hevosrekiajelua sekä iloista yhdessäoloa. Mukana laskettelupäivässä oli runsaasti Vaalijalan eri yksiköiden väkeä. Laskettelun lisäksi juhlavuonna pilkittiin ja pelattiin SM-lentopalloa omissa tapahtumissaan.

Aistialttari käyttöön

Perinteisen Vaalijalan Hiirenkorvapäivän ohjelma toukokuussa oli hyvin monipuolinen. Päivän aluksi otettiin käyttöön Vaalijalan uusi aistialttari kirkossa. Hattupajassa pääsi askartelemaan mielikuvituksellisia päähineitä, basaarikujalle elämää toivat monet esittelypisteet. Rastipolulla seikkailtiin mm. vesillä, eläinpihalla ja ratsastamassa. Päivän huipennus oli laulaja Petran konsertti Kotarannassa.

Joroisissa Muurinkoskella nautittiin toukokuussa puolestaan puutarhajuhlista ja taiteesta. Taidenäyttelyssä nähtiin Muurinkosken palvelukodin asukkaiden maalauksia ja piirustuksia. Draamaryhmän esityksessä saatiin puolestaan tervehdys Uudesta Seelannista. Tilaisuuteen oli myös kutsuttu asukkaiden omaisia ja naapurustoa.

Monipuolisia elämyksiä

Koivulan palvelukodissa Juvalla vietettiin kesän korvalla elämysten päivää. Asukkaat pääsivät ratsastamaan poneilla, nauttimaan musiikkiesityksistä sekä rentoutumaan porukalla. Elämysten lisäksi yhdessä paistettiin makkaraa ja juotiin päiväkahvit.

Nilsiän kirjastolla päästiin kesän alussa nauttimaan Koivikon toimintakeskuksen asiakkaiden töistä koostuvasta näyttelystä. Juhlavat avajaiset pidettiin kutsuvieraille kahvittelun kera. Näyttely oli esillä kirjastossa parin viikon ajan.

Vaalijalan juhlavuotta vietettiin useissa yksiköissä myös juhlatanssien merkeissä. Tervossa laitettiin jalalla koreasti Kekkolan lavalla elokuussa. Samalla vietettin Vaalijalan Tervon osaston 40-vuotisjuhlia. Tarjolla oli tanssin lomassa myös keittoa ja kahvia sekä Vaalijalan palvelujen esittelyä kutsuvieraille.

Lukkarin palvelukodissa vietettiin puolestaan kodin 10-vuotisjuhlia ja perinteisiä pihajuhlia elokuussa. Ohjelmassa oli musiikkia, tanssia sekä ruokailu yhdessä kutsuvieraiden kanssa.

Sirkushuvia ja juhlaseminaaria

Ensimmäistä kertaa järjestetty sirkustyöpaja kokosi ison joukon sirkustaiteesta innostuneita lapsia ja nuoria oppimaan ja toteuttamaan sirkustemppuja yhdessä. Nenonpellossa järjestetty kaksipäiväinen tapahtuma toteutettiin yhdessä Jyväskylän Sirkuskoulun kanssa.

Valtakunnallista kehitysvammaisten kirkkopyhää vietettiin Mikkelinpäivänä syyskuussa Nenonpellossa. Nurmikentälle pystytetty jättiteltta kokosi lähes 900 vierasta kuulemaan ja osallistumaan yhteiseen messuun. Kirkkopyhän teema ”Monin kielin keskellämme” näkyi ja toteutui monin tavoin myös monissa oheistapahtumissa, joihin messuun tulleet vieraat pääsivät osallistumaan.

Vaalijalan 110 vuoden aikana tekemän työn arvo nousi vahvasi esille Kuopion Musiikkikeskuksessa lokakuun lopulla pidetyssä juhlaseminaarissa. Kuntoutuksen sekä palvelujärjestelmän muutokset olivat keskeisiä puheenaiheita seminaarissa. Laaja asiantuntijajoukko kansanedustajasta opetusneuvokseen ja kahteen maakuntajohtajaan olivat yksimielisiä siitä, että Vaalijalan asiantuntemusta ja osaamista tarvitaan tulevaisuudessakin.

Avoimien ovien tapahtumia järjestettiin monissa yksiköissä pitkin vuotta. Vuoden viimeinen avoimien ovien tapahtuma pidettiin joulukuun alussa Varkaudessa. Kaupungissa toimivat kaikki Vaalijalan yksiköt esittelivät toimintaansa päivän aikana. Päivä päättyi yhteiseen lyhtykulkueeseen Taulumän torilta Hertunrantaan, jossa oli tarjolla makkaraa ja lämmintä mehua.

Kaikkiaan Vaalijalan juhlavuoden aikana järjestettiin reilusti yli 50 tapahtumaa eri yksiköissä.

Tutustu juhlavuoden tapahtumista poimittuihin valokuviin kuvagalleriassa tämän linkin kautta.

Tero Eloranta

Jaa artikkeli