BLOGI 6.5.2015

Vaalijalan pappi | Terveisiä kirkolta

Minä sain uuden työparin kaksi vuotta sitten. Kun Sanna aloitti työnsä, hän laittoi puhelinvastaajatervehdykseksi: "Vaalijalan Sanna-pappi tässä hei!" ...

Minä sain uuden työparin kaksi vuotta sitten. Kun Sanna aloitti työnsä, hän laittoi puhelinvastaajatervehdykseksi: "Vaalijalan Sanna-pappi tässä hei!". Mietin mielessäni, että olipa hienosti sanottu. Vaalijalan pappi. Se kertoo kaiken, mutta jättää varmasti myös kysymyksiä auki.

Mitä pappi tekee Vaalijalassa? -Kysymykseen törmää aina silloin tällöin ja vastata voisi monin eri tavoin.

Yksi vastaus voisi olla tällainen: "Vaalijalan historia on myös Suomen kirkon historiaa. Useimmat meistä muistavat Otto Aarnisalon ja Suomen kirkon sisälähetysseuran, jonka siipien suojassa kehitysvammahuolto otti ensimmäisiä varovaisia askeleitaan". Vaalijalan kirkollinen historia selittää kyselijöille sen, miksi keskellä kuntoutuskeskusta on iso kirkko, mutta se ei selitä sitä, miksi Vaalijalassa on yhä pappeja töissä. Mitä pappi tekee Vaalijalassa?

Toisenlainen vastaus voisi kuulua: "Ohjesäännön mukaan meidän pappien tehtävä Vaalijalassa on tehdä kirkon perustyötä kehitysvammaisten ihmisten, heidän omaisten sekä työntekijöiden parissa". Mutta sekään ei vielä äkkinäiselle paljoa kerro itse tehtävästä työstä, ellei tunne kirkon perustehtävää. Ja harva meistä tuntee.

Mutta jos kysyisin Sannalta, mitä sinun työkalenterissa on ensi viikolla, saattaisi vastaus kuulua; koulujen uskontotunteja, osastohartauksia, keskusteluaikoja, rippikoulupalavereja, kotikäyntejä, päivähartaus, messu, kirkkopyhän suunnittelua diakonissan kanssa, työntekijöiden kuulemista.

Oman kokemukseni mukaan Vaalijalan papin tehtävä on juuri tätä: vierellä kulkemista ja eräänlaisen yhden suuren perheen kanssa elämistä. Se tuo eteen varsin erilaisia tehtäviä ja työpäivät harvoin ovat samanlaisia.

Monenlaisia tuulia puhaltaa ja monet niistä enteilevät muutosta. Kuitenkin täällä edelleen on nähtävissä eräänlainen Vaalijalan henki. Se on huolenpidon ja rakkauden henki. Aina se ei kaikkein kirkkaimpana loista, niin kuin se ei perheissä aina loistakaan. Mutta olemassa se on. Se on todellinen ja se näkyy pienissä ihmisissä, meissä jokaisessa aina hetkittäin. Se on jotain, jota ei rahalla saa ja hankala sitä on kilpailuttaakaan.

Vaalijalan henki näkyy yksittäisissä ihmisissä, heidän tavassaan kohdata toinen ihminen.

Siksi itsekin laitoin vastaajaani "Tässä Vaalijalan Matti-pappi hei". Teen sen hentoisella ylpeydellä, sillä tähän perheeseen on hyvä kuulua. Se sisältää myös samalla varovaisen toiveen, kunpa joskus voisin kohdella lähimmäistä samalla rakkaudella, kuin olen nähnyt täällä ihmisten toisiaan kohtelevan.

Tässä Vaalijalan blogissa myös me Vaalijalan papit kerromme terveisiä kirkosta ja myös välähdyksiä elävästä elämästä.

Matti Pehkonen
Vaalijalan pappi

Jaa artikkeli