BLOGI 7.9.2018

Vaalijalan alppikylä kohosi Jyväskylään

Vaalijalan ensimmäisen Keski-Suomen palvelukodin harjannostajaisia vietettiin Jyväskylässä syyskuun alussa.

Rakennuksen suunnitelleen arkkitehti Art Michaelin mukaan
Sääksvuori muistuttaa ulkonäöltään hieman pientä alppikylää.

Vaalijalan ensimmäisen Keski-Suomen palvelukodin harjannostajaisia vietettiin Jyväskylässä syyskuun alussa. Sääksvuoren palvelukoti on järjestyksessä 14. kohde Vaalijalan palveluasuntojen rakentamisohjelmassa. Talo saadaan käyttöön 11.10., työntekijät aloittavat työt 5.11. ja asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa marraskuun puolivälissä.

Harjannostajaisjuhlan vietto aivan palvelukodin valmistuessa mahdollisti asukkaiden ja heidän omaistensa tutustumisen varsin valmiisiin tiloihin. Yksi Sääksvuoreen muuttavista on jyväskyläläinen Joonas Norvapalo. Hän tutustui tulevaan kotiinsa yhdessä vanhempiensa Päivä ja Kare Norvapalon kanssa.

”Hyvältä vaikuttaa”, vastasi Joonas Norvapalo kysymykseen, miltä tuleva oma asunto tässä vaiheessa vaikuttaa.

Asunnon yksi seinä on maalattu Joonaksen valitsemalla lempivärillä. Vastaava sininen seinä löytyy myös hänen lapsuudenkodistaan.

”Sängyn paikkaa tässä vähän vielä katsotaan. Saa nähdä, miten Joonaksen sänky mahtuu sille varattuun tilaan”, tuumi Kare Norvapalo.

Ikkunoita uudessa asunnossa on runsaasti. Siihen on Päivi Norvapalon mukaan hankittava pimennysverho, muuten Joonas ei saa nukuttua kunnolla.

”Oma sisäänkäynti asuntoon on myös mukava juttu. Se tekee tästä vielä enemmän oman asunnon”, totesi Päivi Norvapalo.

Päivi, Joonas ja Kare Norvapalo mittaavat
Joonaksen tulevan asunnon ikkunoita verhoja varten.
Joonas Norvapalo oli hyvin tyytyväinen uuteen asuntoonsa.

.

Historialliset harjakaiset

Sääksvuoren palvelukodin harjannostajaiset oli historiallinen hetki. Kyseessä on ensimmäinen yksikkö, jonka Vaalijalan kuntayhtymä rakennuttaa ja ottaa käyttöön Keski-Suomen maakunnassa. Hankkeen taustalla on ollut tarve saada asuntoja Vaalijalan asiakkaille omalta kotipaikkakunnalta ja läheltä omaisia.

Palvelukotiin tutustumisen jälkeen varsinaisia harjannostajaisia vietettiin Riihivuoren laella ravintola Riihikelossa.

”Uusi palvelukoti mahdollistaa vaativampaa tukea tarvitsevien henkilöiden asumisen osana asuinyhteisöä. Koti myös sijoittuu yhdelle parhaista alueista Jyväskylässä”, kiitteli juhlassa puhunut Vaalijalan kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Anja Manninen.

Uuden palvelukodin tilat ovat avarat ja valoisat.

Sisätöiden lisäksi myös ulkotyöt ovat hyvässä vauhdissa.

Tukea ja yhteisöllisyyttä

Reilut kolme miljoonaa euroa maksavaan palvelukotiin tulee kodit viidelletoista vaativampaa tukea tarvitsevalle asukkaalle. Tällä hetkellä vain yksi asunnoista on enää vapaana.

”Kussakin asuntoyksikössä on kahdesta neljään asuntoa, aivan kuten yleiseksi tavoitteeksi on asetettu”, kertoi puolestaan Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Ilkka Jokinen.

Hänen mukaansa palvelukotiin oli alun perin suunniteltu hieman toteutunutta enemmän asukkaiden yhteistä tilaa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tiukat rahoitusehdot kuitenkin rajoittavat yhteisten tilojen kokoa.

”Yhteisöllisyyttä luo korkea tila rakennuksen keskellä. Se on jo vetänyt rakennusaikana hyvin puoleensa rakennusmiehiä ja vetää varmasti puoleensa asukkaitakin talon valmistuttua”, totesi palvelukodin suunnitellut arkkitehti Art Michael.

Hänelle Sääksvuori on jo kaikkiaan viides palvelukodin suunnittelutyö, joka valmistuu Jyväskylään. Neljä aikaisempaa ovat valmistuneet Jyväskylän kaupungille. Hieman Sääksvuori poikkeaa ulkonäöltään muista Vaalijalan palvelukodeista.

”Kaupungin toivomuksesta rakennuksen katto toteutettiin siten, että talo muistuttaa vähän pientä alppikylää”, Art Michael kuvaili harjannostajaisjuhlassa.

Sääksvuoren henkilökunnan valinnat ovat parhaillaan käynnissä. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä hyvin. Työntekijöitä palvelukotiin tulee noin neljäkymmentä.

”Hakijat ovat todella hyviä ammattilaisia, joten saamme joukosta varmasti valittua hyvän henkilökunnan Sääksvuoren asukkaille”, totesi Vaalijalan avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala.

Tulevia asukkaita kuuntelemassa harjannostajaisjuhla puheita.

Harjannostajaisiin kokoonnuttiin Riihivuoren laelle.

Sääksvuoreen muuttava Elmeri kertoi harjannostajaisjuhlassa odottavansa muuttoa ja tulevaa asumista uudessa kodissa.

Tero Eloranta

Jaa artikkeli