BLOGI 7.8.2017

Syksyä kohti

Elokuu on meneillään, joten syksy on vasta tulossa. Kuitenkin kesäloman jälkeen ajattelee jo tulevaa syksyä.

Elokuu on meneillään, joten syksy on vasta tulossa. Kuitenkin kesäloman jälkeen ajattelee jo tulevaa syksyä. Syksyllä ollaan intoa täynnä. Suunnitellaan tulevaa ja tarkastellaan alkuvuoden saavutuksia. Niin myös Vaalijalassa. Suurin tulevaisuuden vaikuttaja, sote-uudistus sai kesällä uusia käänteitä ja uuden aikataulun. Kansalaisten valinnanvapauden toteuttamisen keinot valmistellaan uudelleen ja julkisten palvelutuottajien organisointi mietitään uudestaan. Vuoden lopussa pitäisi olla tiedossa uudistetun kokonaisuuden sisältö. Vaalijalan tavoite on pysynyt ennallaan. Vaalijalan palvelut tulee organisoida siten, että ne säilyvät kokonaisuutena. Vaalijala on nyt ja tulevaisuudessa ylimaakunnallinen palvelujen tuottaja. Siinä roolissa se toimii tehokkaimmin ja tarkoituksenmukaisemmin.

Miltä Vaalijalan tuleva syksy näyttää? Palvelujen kysyntä on pysynyt ennallaan, mutta sen sisäinen rakenne on muuttumassa. Vaalijalan kuntayhtymään kuulumattomien kuntien palvelukysyntä on kasvanut huomattavasti voimakkaammin kuin jäsenkuntien. Voidaan sanoa, että Vaalijalan ylimaakunnallinen rooli on edelleen vahvistunut. Toki edelleen noin 80 prosenttia palveluista tuotetaan Pohjois- ja Etelä-Savolle ja yli 90 prosenttia Itä-Suomen neljälle maakunnalle (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala). Palveluita myydään myös kahdeksalle muulle maakunnalle. Alaikäisten asiakkaiden osuus on edelleen kasvussa. Näyttää siltä, että Sateenkaaren koulussa tehdään syksyllä uusi oppilasennätys. Vaalijala on viime vuosina korostanut aikaistetun avopalveluna tuotetun kuntoutuksen merkitystä erityisesti lasten ja nuorten ja heidän perheidensä kohdalla. Se on ollut viestimme soten esivalmistelussa. Tänä päivänä kuitenkin korjaamme edelleen satoa tilanteista, joissa lasten ja perheiden tuki on epäonnistunut. Vaalijala sitoutuu kaikkien asiakkaidensa kuntoutukseen, mutta inhimillisen kärsimyksen ja kustannusten näkökulmasta haluaisimme toimia toisin. Voisimme järjestää kokonaisvaltaista tukea perheille aiemmin, ennen kuin tilanne on pisteessä, jossa on edessä pitkäkestoinen kuntoutus Nenonpellossa. Ymmärrän kyllä, että joskus se on väistämätöntä, mutta uskon, että paljon olisi tehtävissä.

Mitä uutta on tulossa? Elokuussa käynnistyy Sipulin palvelukoti Kuopiossa Saaristokaupungissa. Syyskuussa käynnistyy uusi lasten pienyksikkö Jolla Nenonpellossa. Vuoden lopussa käynnistyy aikuisten kuntoutusyksikkö Koralli Nenonpellossa. Tammikuussa käynnistyy Siekkilän palvelukoti Mikkelissä. Vielä tänä syksynä on tarkoitus aloittaa Sääksvuoren palvelukodin rakentaminen Jyväskylään. Sateenkaaren peruskoulun uudisrakennuksen suunnittelu Nenonpeltoon on edennyt hyvää vauhtia. Tässä vain esimerkkejä. Emme odota tulevaisuutta vaan rakennamme sitä.

Ilkka Fritius
Kuntayhtymän johtaja

Jaa artikkeli