BLOGI 27.7.2016

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta (SPHT)

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta, mitä erikoisen nimen taakse kätkeytyy?

Ilokseni pääsin kokeilemaan tänä keväänä sosiaalipedagogista hevostoimintaa Vaalijalan asiakkaille. Olen valmistunut Itä-Suomen yliopiston täydennyskoulutuksesta sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi vuonna 2009, tosin hevosten parissa olen toiminut 36 vuotta, välillä ammatiksenikin. Vaalijalassa olen työskennellyt hoitajana 1997 alkaen ja välillä piipahtanut toiminnallisen kuntoutuksen riveissä, kuten nytkin. Hevosia olen hyödyntänyt työssäni aina, kun se vain on ollut mahdollista ja aika monelle meidän tilan hevoset ovat tulleet tutuiksi. Kevään aikana olen tehnyt hevostoimintaa pääasiassa Teittilän tallin tiloissa.

SPHT on sosiaalista kuntoutusta hevosavusteisesti, joka perustuu toiminnallisuuteen ja kokemusten kautta oppimiseen. Kaiken toiminnan taustalla on sosiaalipedagogisen ajattelun peruselementit
* elämyksellisyys
* yhteisöllisyys
* toiminnallisuus
*dialogisuus (aito kohtaaminen).

Toiminnan kautta saatavien omakohtaisten kokemusten ja oivaltamisen myötä pystytään kehittämään asiakkaan vaikeaksi kokemia taitoja (esim. vuorovaikutus, keskittyminen, tunteiden hallinta), tarjoamaan onnistumisen kokemuksia ja lisäämään asiakkaan uskoa omiin kykyihinsä. Toiminnan tavoitteena on, että asiakas pystyy vahvistamaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyään.

Mitä hevostoiminnassa tehdään ihan käytännössä?

Toiminta tapahtuu ihan tavallisella tallilla. Käynnit voivat sisältää tallin arkiaskareita; karsinoiden siivoamista, lattioiden lakaisemista, varusteiden huoltamista, hevosen harjaamista ja taluttamista sekä hevosen ruokinnasta ja yleisestä hyvinvoinnista huolehtimista.

Käynneillä voidaan myös ratsastaa tai ajaa kärryillä/reellä, mutta esimerkiksi ratsastustaidon opetteleminen ei ole käyntien päätavoite.

Hevosen kanssa toimiessa asiakas saa hevoselta välitöntä palautetta toiminnastaan. Se on myös kokonsa puolesta eläin, joka herättää kunnioitusta, pistää asiakkaan miettimään omaa käyttäytymistään sekä voimankäyttöään hevosen kanssa toimittaessa.

Havaintojeni mukaan hevosen läsnäolo ja sen harjaaminen tuntuu rauhoittavan monia. Hiljainen talli, hevosen rouskutus heiniä syödessään, rauhoittuminen suuren eläimen lähellä, pehmeä turpa jota silittää…

Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tarjoamat mahdollisuudet kuntoutumisen tukemiseen ovat moninaiset. Hevosen avulla pyritään näyttämään niiden asioiden tärkeys, joista oma hyvinvointi syntyy, kuten esimerkiksi puhtaus, terveellinen ravinto, säännölliset ruoka-ajat, sopiva liikunta ja riittävä lepo.

Talliympäristö tarjoaa monenlaisia työtehtäviä, ”Ihan kunnon oikeita töitä” kuten eräs asiakas luonnehti, kun siivosi hevosten karsinoita.

Asiakkailta saamassani palautteessa on korostunut tyytyväisyys toimimiseen ihan oikealla tallilla. Hevosten parissa hommien tekeminen on tuonut asiakkaille kokemuksia siitä, että osaa ja uskaltaa!

Hevostoiminta jää nyt kesätauolle, mutta elokuussa palataan asian äärelle. Asiakkaat ovat toivoneet jatkoa. Viritteillä on monia uusia ajatuksia, mm. kuurosokeiden hevostoimintaryhmä, jota jo vähän aloiteltiinkin yhteistyössä Aistituvan kanssa.

Hyviä heinäpoutia odotellessa jään lomalle, jos asia jäi kiinnostamaan niin ota ihmeessä yhteyttä!

Susanna Gråsten
Ohjaaja, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja

Jaa artikkeli