BLOGI 12.12.2016

Silloin joulu luonamme on

Tänä vuonna joulua on Savossa odotettu kauniissa talvisäässä.

Tänä vuonna joulua on Savossa odotettu kauniissa talvisäässä. Puut ovat saaneet komean lumipeitteen ja hanget hohtavat puhtaan valkoisina. Ensimmäiset pulkkamäet on laskettu ja kynttilöitä sytytelty tuomaan valoa vuoden pimeimpään aikaan. Erilaiset myyjäiset ja tapahtumat ovat koonneet yhteen ihmisiä ihastelemaan kädentaitoja ja iloitsemaan joulun tunnelmaan virittäytymisestä.

Vaalijalan kirkossa jouluun valmistautuminen alkoi ensimmäisestä adventista. Kuusi tuotiin sisään, valot viritettiin ja Betlehemin talli laitettiin valmiiksi odottamaan pienokaisen syntymää. Adventtikynttilöiden hehku on lisääntynyt sunnuntai sunnuntailta odotuksen edetessä. Yksi olennainen osa joulun odotusta ovat kauneimmat joululaulut. Mitä olisikaan joulun odotus ilman niitä? Kauneimmissa joululaulu-tilaisuuksissa päästään laulamaan lauluja kotosuomesta ja maailmalta. Omissa teoksissaan suomalaiset taiteilijat ovat kuvanneet joulun tunnelmia vuosisatojen ajalta. Ne kertovat omalla kielellään joulun sanomaa ja liittävät ne yhteen suomalaisen mielenmaiseman kanssa. Mikä olisikaan siis oivallisempaa jouluun valmistautumista kuin laulaa kauneimpia joululauluja yhdessä toisten kanssa!

Viime vuosisadan alussa kansallissäveltäjämme Jean Sibelius ja Sakari Topelius tekivät laulun En etsi valtaa, loistoa. Se kuuluu Sibeliuksen viiden joululaulun sarjaan, ja on niistä ehkä se kaikkein suosituin. Laulussa pyydetään rauhaa koko maailmalle. Tänä vuonna ajatus rauhasta ja hyvästä tahdosta toinen toistamme kohtaan tuntuu erityisen ajankohtaiselta. Laulu on rukous siitä, että osaisimme ottaa joulun ja toinen toisemme vastaan oikealla tavalla; avoimin, rauhallisin ja iloisin mielin.

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan,
mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu,
Jumalan sanan valoa, joss´ sieluin kirkastuu.
Tuo kotihin, nyt pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin,
Jumalan sanan valoa ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niinkuin rikkahan saa, joulu ihana!
Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa!
Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan.
Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

Näiden Topeliuksen sanojen ja Sibeliuksen sävelien siivin toivotan Sinulle ja läheisillesi rauhaisaa joulua!

Sanna-pappi

Jaa artikkeli