BLOGI 28.3.2017

Savon OTE-kärkihanke vauhtiin

Vaalijala pilotoi ”Osatyökykyisille tie työelämään” -palveluja neljällä eri paikkakunnalla.

Vaalijala pilotoi sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeessa ”Osatyökykyisille tie työelämään” -palveluja neljällä eri paikkakunnalla: Kuopio, Varkaus, Pieksämäki ja Mikkeli. Hankkeessa luodaan maakunnallisia malleja kehitysvammaisille jalkautuvaan päivätoimintaan, klubitoimintaan, tuettuun työhön sekä vertaistuelliseen jalkautuvaan toimintaan. Erityisenä painopisteenä hankkeessa Vaalijalalla on osallisuutta tukeva toiminta. Rekrytoinnit ovat käynnissä, mutta Varkaus/Pieksämäki on päässyt klubitoiminnan osalta jo käyntiin. Projektityöntekijänä on aloittanut Ainomaria Anttonen.

Hankkeen kautta Varkaudessa/Pieksämäellä klubitoiminnan tavoitteena on vahvistaa ja tukea toimintaan osallistuvien henkilöiden osallisuutta ja toimintakykyä. Klubitoiminnan sisältö perustuu monipuolisiin ryhmätoimintoihin ja vertaistuen keinoin toteutettavaan toimintaan. Varkaudessa Eetun klubilla arki on pyörinyt mukavasti kevättä odottaen. Kevät tuo mukanaan pilkki- ja keilakisoja, pääsiäisaskarteluja, vappupirskeiden suunnittelua sekä muita reissuja ja retkiä. Klubin ryhmätoiminnoista suosittu kokkikerho ja Lavis-tanssiryhmä jatkuu säännölliseen tapaan ja perjantain teemailtoina on tulossa esimerkiksi turvallisuus- ja kuvakommunikaatioiltoja. Hankkeen kautta klubitoiminnan kehittäminen lähtee vauhdilla käyntiin yhteisten suunnittelu tuokioiden kautta, joita toteutetaan asukkaista koostuvan viriketoimikunnan kanssa. Klubin asiakkailla on aktiivinen ja osallistuva rooli toiminnan kehittämisessä koko hankkeen ajan.

Toimin hankkeessa Vaalijalan koordinoija-asiantuntijana. THL koordinoi valtakunnallista kärkihankekokonaisuutta. Mukana on kuusi hanketta eri puolilta Suomea. On hienoa olla mukana kehittämässä uusia malleja kohti maakunta- ja lakiuudistusta. Parhaillaan olemme luomassa arvioinnille pohjaa ja määrittämässä mittareita yhdessä. Kesäkuussa Vaalijala isännöi hankekiertuetta Mikkelissä, josta tiedotetaan ohjelman kera lähitulevaisuudessa. Tapahtuma on avoin kaikille sidosryhmille.

Hankkeessa on mukana useita sitoutuneita hankekumppaneita toiminta-alueeltamme kuten Varkauden kaupunki, Pieksämäen kaupunki, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE, Mikkelin kaupunki, Savon Vammaisasuntosäätiö ja Kehitysvammaliitto. Tavoitteena on käynnistää alueellisia työryhmiä, joiden kautta kehitetään ja työstetään malleja hankkeen eri teemoihin.

Savon OTE on siis hyvässä vauhdissa valtakunnan kärjessä. Lisää kuullaan kevään aikana, kun saadaan koko hankehenkilöstö kasaan.

Jenni Rytkönen
Monipalvelukeskuksen johtaja

Jaa artikkeli