BLOGI 13.9.2019
Puhevammaisen ihmisen elämää
Puhevammaisen ihmisen elämää kuvataan usein vertauksella, jossa sinua pyydetään kuvittelemaan itsesi ulkomaille maahan, jonka kieltä et puhu.
Puhevammaisen ihmisen elämää kuvataan usein vertauksella, jossa sinua pyydetään kuvittelemaan itsesi ulkomaille maahan, jonka kieltä et puhu. Kuvittele, miltä tuntuisi yrittää ymmärtää ympärillä meneillään olevia tapahtumia, noudattaa annettuja ohjeita tai saada tietoa yhtään mistään ilman yhteistä kieltä. Tämä olisi jo todella stressaavaa ja kuormittavaa ihan näinkin. Lisätään mielikuvamatkalle mausteeksi vielä vaikkapa reissu sairaalaan tai varastettu käsilaukku. Kuinka hankalaa, pelottavaa ja ahdistavaa nämä tilanteet olisivat, kun et ymmärtäisi, mitä sinulle kerrotaan? Kuinka turhauttavaa olisi, kun et itse tulisi ymmärretyksi?
Puhevammaisen ihmisen elämässä tällaisen skenaarion mukaiset tunteet ovat arkipäivää. Riippuen henkilön puhevammasta, se toki vaihtelee, millaisissa tilanteissa vaikeudet ilmenevät. Selvää on kuitenkin yksi asia; jos puhuminen tai puheen ymmärtäminen on vaikeaa, monet arkipäivän asiat ovat vaikeita. Suomessa elää noin 65000 puhevammaista ihmistä. Se tarkoittaa todella montaa ahdistavaa, vaikeaa, turhauttavaa ja pelottavaa hetkeä joka ikinen päivä.
Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä monella eri tasolla. Ihmislapsi on pitkään riippuvainen häntä hoitavista aikuisista. Kieli ja sosiaaliset taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Ihmiset kokevat yksinäisyyttä, jos heidän ympärillään ei ole muita joiden kanssa jakaa arjen asioita. Jokaisella ihmisellä iästä riippumatta on tarve läheisyyteen ja kosketukseen. Kuinka puhevammaisen henkilön käy? Kuinka puhevammainen ihminen saa tyydytettyä näitä tarpeitaan toisten ihmisten kanssa, jos kieltä ei ole?
30.9-6.10.2019 vietetään jälleen vuosittaista kansallista puhevammaisten viikkoa. Tänä vuonna viikon teemana on Ystävyys yhdistää! Puhevammaisten viikolla kiinnitämme erityistä huomiota eri-ikäisten ja erilailla puhevammaisten ihmisten ystävyyssuhteisiin, niiden luomiseen ja ylläpitämiseen sekä keinoihin, joilla ammattilaiset voisivat kaventaa kuiluja ystävyyssuhteiden välillä. Tällä samalla viikolla vietetään myös Voimauttava vuorovaikutus- viikkoa samalla teemalla.
Voit käydä tutustumassa puhevammaisten viikon materiaaleihin ja tuleviin tapahtumiin osoitteessa: www.puhevammaistenviikko.fi
Kurkkaa myös Puhevammaisten viikon 2019 tietoisku: https://www.youtube.com/watch?v=ts3Q0egD6_I&feature=youtu.be
Kommunikaatio-ohjaaja/puhevammaisten tulkki