BLOGI 12.2.2021

Nenonpellon uusi Kompassi - lasten ehdoin perheet edellä

Nenonpeltoon valmistui vuoden vaihteessa kovasti odotettu lastenyksikkö, uusi 15-paikkainen Kompassi, joka korvasi entisen 9-paikkaisen Kompassin tiloiltaan.

Nenonpeltoon valmistui vuoden vaihteessa kovasti odotettu lastenyksikkö, uusi 15-paikkainen Kompassi, joka korvasi entisen 9-paikkaisen Kompassin tiloiltaan.

Suunnittelussa käytettiin hyödyksi sitä kokemusta, joka on saatu varmasti parin vuosikymmenen ajalta lasten ja nuorten kuntoutuksesta eli on tarkkaan mietitty, millaisia tiloja lapset ja nuoret tarvitsevat erittäin vaativan tuen kuntoutuksessa. Suunnittelussa lähdettiin ajatuksella ”perheet edellä” eli ihan ensimmäiseksi Kompassissa on perheiden yksikkö Pesue, jossa on kodikas kolmio, jossa perheet voivat tavata ja viettää aikaansa kuntoutuksessa olevan lapsen sekä kuntoutuksessa häntä tukevan henkilöstön ja omahoitajan kanssa.

Pesueen yhteydessä on työ- ja tapaamistilat konsultoivan ja kuntouttavan perhetyön ohjaajalla ja koordinaattorilla sekä lääkärin ja terapeuttien tapaamistilat kuin myös iso parinkymmenen hengen neuvottelutila, jossa on videoneuvotteluvälineet. Lapsia ja nuoria on kuntoutuksessa valtakunnallisesti.

Lasten ja nuorten kuntoutuksen eräs kulmakivi on DDP eli kiintymyssuhdeperusteinen kuntoutuksellinen viitekehys. Tässä on tärkeää ns. PACE-asenne, joka tarkoittaa sitä, että aikuinen vastaa ja reagoi mm. lapsen haastavaan käyttäytymiseen empaattisesti ja hyväksyvästi ja sanoittaa lapsen tunnetiloja.

Yksi PACE-asenteen kulmakivistä on leikkisyys, joka otettiin jo suunnittelussa huomioon. Leikkisyyteen ja positiivisuuteen kannustetaan kokonaisvaltaisesti lähtien jopa pienyksiköiden nimistä, Pesue, Vilpertti, Vekkuli ja Viikari.

Lasten pienyksiköt Vilpertti, Vesseli ja Viikari ovat viisipaikkaisia ja samassa olohuoneessa on vain yksi tai korkeintaan kaksi lasta. Tämä on todettu käytännössä maksimiksi lapsen hyvän erityisen vaativan tuen kuntoutuksen kannalta. Kompassissa on kyllä paljon yhteisiä tiloja näiden lisäksi, useita leikkitiloja, pehmeitä tiloja, aistitiloja sekä pieniä kahden neliön majoja, jos lapsi haluaa olla ihan rauhassa itsekseen yksin tai kaverin kanssa.

Alakerrassa, kellaritiloissa sijaitsee 90 neliön Satumaailma, jossa on ilmajoogakankaita, pehmeitä suuria majanrakennuselementtejä, mukavia erilaisia säkkituoleja oleskeluun ja elokuvien katseluun sekä pelaamiseen ja Smart Board, joka on Windows-pohjainen oppimisalusta jopa kotikoulua varten. Tietenkin löytyy myös pöytäryhmiä iltakaakaohetkiä tai syntymäpäivän viettoa tai vaikkapa askartelua varten.

Myös musiikki on tärkeässä roolissa lasten kuntoutuksessa. Itsensä ilmaisuun kannustetaan kaikin tavoin ja monta räppäriä meiltä löytyykin joukosta, jotka itse sanoittavat räppinsä. Erilaisten Youtube-videoiden valmistamiseen kannustetaan myös. Tiloissa on sekä musiikinohjaajan että musiikkiterapeutin tilat ja näitä tiloja voi käyttää myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tiloissa on monipuolisesti musiikin harrastamiseen tarvittavia soittimia kuten rumpuja, kitaroita, pianoita jne.

Toimintaterapia on myös tärkeässä roolissa kuntoutuksessa ja tilojen monipuolisuus mahdollistaa itse tiloissa tapahtuvat yksilölliset kuin myös ryhmäterapiat.

Tiloissa on Spa-osasto, jossa saunotaan, rentoudutaan poreammeessa ja vilvoitellaan terassilla. Lisäksi Kompassin yhteydessä on Nenonpellon uimahalli, jossa on toinen sauna sekä hyvänkokoinen uima-allas.

Tilat ovat esteettömät, hissillä pääsee kaikkiin tiloihin, jos sitä tarvitsee. Tilojen turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Erilainen eläinavusteisuus on tärkeä osa lasten kuntoutusta. Nenonpellossa on eläinpiha, jossa asustaa kaneja, kanoja, kaksi minipossua; Pulkkinen ja Koponen, kolme lammasta ja alpakkapojat Neo, Nobel ja Sonetti. Myös ratsastusterapia ja sosiaalipedagoginen hevostoiminta sekä koira-avusteinen toiminta ovat osa myös lasten mielestä mielekästä kuntoutusta.

Tilat on todella suunniteltu käytännön kokemuksen tuomasta tiedosta, mitä tarvitaan, jotta vaativan erityisen tuen kuntoutuminen on kaikille turvallista ja mahdollista. Museoviraston suojelemat rakennukset tuovat haasteita mm. kattokorkeuksien osalta, mutta nyt tuntuu, että vaikeudet voitettiin ja tilat saatiin mahtumaan ulkoseinien sisälle.

Odotamme koronan taltuttamista ja että pääsemme viettämään tupaantuliaisia uuteen Kompassiimme yllätysvieraitten kanssa!

Maarit Rantakurtakko
Kuntoutuksen johtaja

Jaa artikkeli