BLOGI 4.6.2018

Mikä IHMEEN Pieksämäen tekemisen kartta?

Asiakaslähtöisyys ja valinnanvapaus keihään kärkenä Pieksämäellä.

Asiakaslähtöisyys ja valinnanvapaus keihään kärkenä Pieksämäellä

Miksi erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden pitäisi tehdä vain sitä, mitä hänelle satutaan tarjoamaan paikkakunnalla? Määritelläänkö ulkopuolelta kaikki, mitä hänelle tarjotaan ja missä? Veikkaan, että tämän blogin lukijana olet itse valinnut ammattisi, jota olet lähtenyt opiskelemaan ja sitten hakeutunut työpaikkaan, joka on kiinnostanut itseäsi. Tai sitten sinulla on vielä haaveissa, mitä haluaisit tehdä tai opiskella ja mikä sinua kiinnostaa. Miksi tätä mahdollisuutta ei suotaisi myös erityistä tukea tarvitseville henkilöille, koska se on täysin mahdollista. Eikä se valinnan vapauden toteuttaminen välttämättä ole edes sen kalliimpaa, kun ollaan kekseliäitä ja innovatiivisia.

Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen päiväaikaisen tekemisen porukka sekä Pieksämäen avopalveluiden tekemisen porukka ovat tehneet yhteistyötä varsinkin viimeisen parin, kolmen vuoden aikana tiiviisti. Yhteistyön näkyvin helmi on ollut paljon hyväksyvää huomiota yli maakuntarajojen saanut Linnan Cafe Pieksämäen keskustassa, joka tarjoaa sekä mielekästä tekemistä kahvilatoiminnan parissa että uudenlaista kurssimuotoista toimintaa. Kurssit ovat kolmen kuukauden mittaisia ja asiakkaat ovat saaneet esittää toiveita uudesta kurssitarjottimesta, jotka ovat hyvin toteutuneetkin. Suosituimmat kurssit ovat saaneet toiset kolme kuukautta aikaa ja kurssit ovat uudistuneet parin vuoden aikana, mitä toiminta on kestänyt. Linnan Cafeella on ollut myös ilta-aikaan vapaamuotoista mukavaa toimintaa tarjolla.

Tämän Linnan Cafeen toiminnan ohella meillä oli haaveena valinnanvapaus kaikessa päiväaikaisessa toiminnassa. Oli haave helppokäyttöisestä tarjottimesta, joka mielekkäällä ja ymmärrettävällä tavalla esittelisi toimintojen vaihtoehdot. Aloimme työryhmänä koota yhteen kaikkea, mitä tarjolla voisi olla. Nyt tarjottimen valmistuttua www.vaalijala.fi –sivustolta löytyy nappula,” Pieksämäen tekemisen kartta”. Sitä kun painaa, pääsee meidän tarjontaan käsiksi.
Tarjontaan pääset myös alla olevasta kuvasta

Toimintoja on tällä hetkellä 35 ja ne on esitelty kuvina, tekstinä ja ääneenluettuna näillä sivuilla. Kuvia painamalla löydät lisätietoa toimintojen sisällöistä ja missä paikoissa voit niihin osallistua. Tämä on laittanut myös toimipaikat kehittämään toimintaansa mielekkääksi ja asiakaslähtöiseksi edelleen. Toimintapaikkojen esittelyistä löytyy tietoa siitä, mihin voi ottaa yhteyttä, jos on kiinnostunut osallistumaan toimintaan.

Toimintoihin osallistumiseen tarvitaan oman kotikunnan hyväksyminen maksusitoumuksen kautta. Kaikissa toiminnoissa osataan neuvoa, kuinka toimintoihin on mahdollista päästä. Vaalijalassa olemme miettineet jo etukäteen, kuinka esimerkiksi tulevaisuuden palveluseteliä voidaan hyödyntää siten, että mahdollisuudet on tuotu näkyvästi esille. Toivomme, että jokainen saisi valita itse, mitä haluaa tehdä ja olisi onnellinen siinä, lähtisi hymysuin aamuisin päivän touhuihin.

Ensimmäinen videomme asiasta on Teemun viikosta. Teemu on itse suunnitellut viikkonsa mielekkääksi itselleen, käyttänyt valinnan vapauttaan ja saa tarvittavan tuen toimintaansa. Tutustu ihmeessä tyytyväisen, onnellisen Teemun viikkoon!

Mukavaa kesää kaikille! ”Doing what you love is freedom. Loving what you do is happiness.”

Maarit Rantakurtakko
Kuntoutuksen johtaja

Jaa artikkeli