BLOGI 17.3.2022

Maailma on nyt erilainen

Aivan uskomaton talvi alkaa olla takana ja kevät koittaa, aurinko näyttäytyy yhä useammin sekä pikkulinnut sirkuttaa ja etsivät itselleen pesäpönttöjä.

Kirjoitan tätä blogia aina puolen vuoden välein samalla lueskellen edellistä. Maailma on nyt erilainen kuin puoli vuotta sitten. Koronaa emme ole vieläkään taltuttaneet ja se koskettaa yhä enemmän jokaista vuorollaan, tauti ehkä lievempänä, mutta leviten ja jokapäiväistä elämää ja työntekoa kurittaen. Suurten sairauspoissaolojen vuoksi mm. koulutuksia on jouduttu siirtämään tulevaisuuteen siksi, että tarvittava henkilöstömäärä on arjessa turvaamassa asiakkaiden kuntoutusta ja koulunkäyntiä. Tämä harmittaa, koska oppeja tarvitsemme vaativan tuen kuntoutuksessa ja kehittämisessä.

Hyvinvointialueille on valittu poliittinen johto eli valtuustot, jotka päättävät suurista asioista ja linjauksista hyvinvointialueella. Puolen vuoden aikana on Vaalijalan organisaation tulevaisuus seljennyt eli Pohjois-Savossa sijainnut toiminta siirtyy Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Etelä-Savon alueella Vaalijalan nimen alle jää osaamis- ja tukikeskus toimintoineen ja asiantuntijoineen. Vaalijalan Etelä-Savon alueen avopalvelut siirtyvät osaksi Etelä-Savon hyvinvointialueen toimintoja. Me vaalijalalaiset olemme monilla sektoreilla mukana tässä uusien hyvinvointialueiden suunnittelu- ja valmennustyössä.

Ja sitten vielä tämä Ukrainan sota, joka aiheuttaa myös meille valmiussuunnitelmia ja osaltamme auttamispyyntöjä ja kovasti huolta sekä surua tässä uudessa hirvittävässä tilanteessa. Mitä palvelutarpeita sodan jaloista paenneet tuovat tullessaan, emme osaa vielä edes aavistaa.

Nenonpellon yksiköissä tapahtuu

Nenonpellon palvelutoiminnan kysyntä on hyvin suurta. Tätä kirjoittaessani lähetejonossa on 46 kuntoutuspaikkaa tarvitsevaa asiakasta. Kaikkia kiireellisiä asiakkaita emme pysty ottamaan edes jonoon, mikäli palvelujen tarve on akuutti. Suurin osa palvelujen tarvitsijoista ovat lapsia ja nuoria ja myös tahdosta riippumattoman hoidon kysyntä aikuisten osalta kasvaa.                     

Kuntoutuksen viitekehyksiä ja -malleja sekä näyttöön perustuvia toimintatapoja kehitetään edelleen. Lasten ja nuorten kuntoutuksen kokonaisuuteen tulee lisäystä siten, että Vaalijalassa ollaan ottamassa käyttöön Lapset puheeksi -toimintatapamalli sekä oppilaskodeissa että Sateenkaaren koulussa. Lapset puheeksi- kouluttajakoulutukset ovat alkaneet ja malli tulee käyttöön laajalti Etelä-Savon hyvinvointialueella.

Aikuisten uusi kriisiyksikkö Sataman uudisrakennus on aikataulussaan ja 12-paikkainen yksikkö valmistuu elokuussa, jolloin päätimme pitää Vaalijalan 115-vuotispäivän kunniaksi avajaiset elokuun lopussa uudessa Satamassa. Kuntoutuksellista viitekehysmallia on rakennettu myös kriisikuntoutukseen ja siitä enemmän kerromme varmasti seuraavassa lehdessä. Myös uutta tammikuussa 2021 valmistunutta Kompassia ei ole päästy koronan vuoksi juhlimaan ja tuparit puutarhajuhlien muodossa yllärivieraineen pidetään kesäkuun alussa.

Pyrimme Nenonpellossa vastaamaan ja kehittämään kuntoutuksen tarjontaa palvelukysynnän mukaan. Aivan yksilöllisen kuntoutuksen tarve on ollut ilmeinen jo pidempään. Asiakkaan vointi voi olla sellainen, että muut ihmiset häiritsevät häntä tai häiriintyvät hänestä ja hänen haasteensa ovat sellaiset, että hän tarvitsee aivan oman rauhallisen asunnon myös toisten kuntoutujien kuntoutumisen mahdollistamiseksi. Tämän tarve on akuutti Nenonpellossa. Yksilöllisen kuntoutuksen yksikön, Privaatin, suunnittelutyöt on aloitettu. Tiloja aletaan peruskorjaamaan nykyisen Sataman tiloihin ensi syksynä, kun Sataman asiakkaat muuttavat uuteen rakennukseensa.  

Puistolasta luovutaan

Samalla kun uutta valmistuu, on aika luopua jostain entisestä. Pieksämäen keskustassa sairaalan yhteydessä ollut Puistola -yksikkö vuokratiloissa. Siellä on tällä hetkellä 10 asiakaspaikkaa osin monikkohuoneissa. Hyvin pitkään, jopa vuosikymmeniä olleet asiakkaat voivat saada nämä samat palvelut avopalveluissa ja ovat oikeutettuja kuntalaisia saamaan asunnon, kodin omilta kotiseuduiltaan. Tavoitteena on, että Puistolan tiloista voitaisiin luopua vuoden vaihteeseen 2022.

Olemme kehittäneet Nenonpellossa Green Care -toimintaa jo vuosia. Nenonpellon eläinpihalla asustaa kolme lammasta, kolme alpakkaa, kaksi minipossua, kolme kania ja kymmenkunta kanaa kukkoineen. Eläintoiminta on osa toiminnallista kuntoutusta, johon kuuluu myös ratsastusterapia, sosiaalipedagoginen hevostoiminta sekä koira-avusteinen kuntoutustoiminta. Lisäksi Green Care Nenonpeltoon kuuluu erätoimintaa ja kasvien viljely, puutarhan hoito sekä retkeily, kalastus ja vesillä liikkuminen kanooteilla ja veneillä ja mönkkäritoiminta. Green Care -toiminta on erityisen mielekästä kuntoutuksen asiakkaille ja eläinavusteinen toiminta tukee monin tavoin kuntoutumista. Erään opiskelijaprojektin myötä haimme ja saimme Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen Green Care Nenonpellon toteuttamalle eläinavusteiselle toiminnalle sosiaali- ja terveyspalvelujen LuontoHoiva-laatumerkin. Tämä on sertifikaatti, jonka pitämiseksi me edelleen kehitämme Green Care -toimintaamme asiakkaiden hyväksi.

Onnistuneen ja laadukkaan kuntoutuksen todentamiseksi tarvitaan mittareita, jotka voivat toimia myös tiedolla johtamien välineinä. Olemme THL:n kanssa olleet kehittämässä RAI-mittaristoja sekä aikuisille kehitysvammatyöhön että lasten ja nuorten psykososiaalisen voinnin RAI-mittaristoa, ns. Symppistä. Nyt Etelä-Savon hyvinvointialueella monella osin otetaan myös RAI-mittaristo käyttöön ja tässä me olemme edelläkävijöitä mielestäni, arviointia on tehty jo usean vuoden ajan. Otamme käyttöön uuden komponentin RAI-arviointiin, jolla pystymme paremmin analysoimaan yksikköjen profiileita mm. Tästäkin kerrotaan enemmän myöhemmin.

Nenonpellon vaativan erityisen tuen kuntoutus tarvitsee osaavia tekijöitä. Näin rekrytoimme edelleen henkilöstöä Nenonpellon yksiköihin. Meillä on mahdollisuus palkalliseen lähihoitajaoppisopimuskoulutukseen sekä meillä on omat sairaanhoitajaopiskelijaryhmät. Tällä hetkellä meillä on noin 100 oppisopimusopiskelijaa, jotka työskentelevät ja opiskelevat Vaalijalassa samalla. Mikäli olet alan ammattilainen tai haluat opiskella ammattilaiseksi ja haluat työurallesi uutta mielenkiintoista haastetta sekä etenemis- ja kouluttautumismahdollisuuksia, niin ota ihmeessä yhteyttä, jutellaan enemmän asiasta. Seuraa ilmoituksiamme www.vaalijala.fi, facebook.com/vaalijala, intagram; @vaalijalainsta.

Maarit Rantakurtakko
Kuntoutuksen johtaja

Jaa artikkeli