BLOGI 30.8.2018

Leppoisa vihkiäis- ja kodinsiunausjuhla Siekkilän pihapiirissä

Elokuun lopun ilta-aurinko tervehti Mikkelin Siekkilän palvelukodin vihkiäis- ja kodinsiunausjuhlaan  kokoontuneita palvelukodin asukkaita, omaisia, henkilökuntaa sekä muita juhlavieraita.

Elokuun lopun ilta-aurinko tervehti Mikkelin Siekkilän palvelukodin vihkiäis- ja kodinsiunausjuhlaan kokoontuneita palvelukodin asukkaita, omaisia, henkilökuntaa sekä muita juhlavieraita. Siekkilä on jo 13. Vaalijalan palvelukotien rakennusohjelmassa valmistunut koti.

”Ohjelma on ollut käynnissä pitkään. Matkan varrella myös tapaa jolla palveluja asukkaille järjestetään, on jouduttu miettimään uusiksi. Palvelukoteihin muuttaa entistä enemmän vahvaa tukea tarvitsevia asukkaita, joten myös henkilökunnan määrää on jouduttu lisäämään”, kertoi juhlassa puhunut Vaalijalan avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala.

Hän muistutti, että useimmille asukkaille muutto omaan kotiin on ollut todella iso elämänmuutos. Siekkilään asukkaat pääsivät asettumaan noin puoli vuotta sitten ja arki on alkanut sujua hyvin. Iso kiitos juohevasti menneestä muuttovaiheesta kuuluu muuttovalmentajille sekä Siekkilän henkilökunnalle.

”Henkilökunnan sekä asukkaiden omaisten yhteistyö on myös ollut erittäin hedelmällistä muuton aikana ja sen jälkeen”, kiitteli tervehdyspuheessaan Vaalijalan hallituksen varapuheenjohtaja Veijo Koljonen.

Kodinomaiset tilat

Palvelukodissa on panostettu erityisesti tilojen kodinomaisuutteen. Asukkaiden omat asunnot sijaitsevat viidessä ryhmäkodissa, joilla jokaisella on oma sisäänkäyntinsä. Asukkailla on lisäksi omaan asuntoon oma osoite, mikä korostaa asumisen yksilöllisyyttä.

”Jokaisella asukkaalla on oma ohjaaja. Heille on laadittu myös yksilölliset palveluohjelmat. Päivätoimintaa on kehitetty ja kehitetään edelleen asukkaiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Päivätoiminta on jalkautuvaa”, kertoi Veijo Koljonen.

Asukkaille tarjottavien palveluiden toteutuksessa Siekkilässä tehdään yhteistyötä mm. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän kanssa.

”Yhteistyö Essoten vammaispalveluohjaajan sekä eritystyöntekijän kanssa on sujunut hyvin. Myös lääkäripalvelujen toimivuus ansaitsee erityiskiitoksen”, totesi Kirsi Ruutala. 

Yhdessä puuhataan monenlaista kivaa

Siekkilä on ollut nyt puoli vuotta mikkeliläisen Johanna Heikkisen oma koti. Hän kertoi vihkiäis- ja kodinsiunaamisjuhlassa yhdessä ohjaaja Aino Purhosen kanssa omia sekä asuintoveriensa ajatuksia asumisesta uudessa kodissa.

Asukkaiden ajatuksissa kiteytyi oman asumisen parhaat puolet. Se, että halutessaan saa vain olla tekemättä mitään, pääsee halutessaan saunomaan, on mukavia naapureita ja asioita tehdään yhdessä. Kotona myös saa olla juuri sellainen kuin itse on.

Johanna Heikkinen kertoo viihtyneensä Siekkilässä hyvin. Naapureista on jo löytynyt mukavia kavereita ja yhdessäkin puuhataan monenlaista kivaa, kuten laitetaan ruokaa tai leivotaan. Myös oma palkkatyö parina päivänä viikossa on tärkeä juttu.

”Tykkään käydä siivoamassa. Se on mukavaa, kun siitä saa palkkaa”, kertoi Johanna Heikkinen.

Siekkilän kodin siunaamisen toimitti Vaalijalan pappi Rauni Tarvonen. Hän pyysi läsnä olevia iloitsemaan yhdessä asukkaiden kanssa omasta kodista, joka on monella tavalla asukkailleen tärkeä paikka.

”Kotona saa tulla rakastetuksi ja saa rakastaa. Tämä rakkaus tekee meidät iloisiksi ja onnellisiksi. Iloitaan siis tänään yhdessä Siekkilän asukkaiden kanssa heidän uudesta kodistaan, Rauni Tarvonen totesi.

-> Valokuvia vihkiäis- ja kodinsiunausjuhlasta

Tero Eloranta

Jaa artikkeli