BLOGI 11.11.2015

Laatutyö - enemmän kuin kolme kirjainta

Aurinkoisen syksyn jälkeen, harmaana perjantaiaamuna olimme jälleen pohtimassa kuntoutusprosessin kulkua ja siihen liittyvää yhteistyötä.

Aurinkoisen syksyn jälkeen, harmaana perjantaiaamuna olimme jälleen pohtimassa kuntoutusprosessin kulkua ja siihen liittyvää yhteistyötä. Hei hienoa! Hyvää keskustelua ja ajatusten vaihtoa. Tätä tarvitsemme, tämä on laatutyötä, se ei ole mitään erillistä, vaan juuri oman toiminnan kehittämistä ja oppimista.

Tilaisuuden lopuksi kysyn, mitä kuntoutuksen laatu ja laatutyö ovat?  ”Laadukas kuntoutus on asiakaslähtöistä, yksilöllistä, tavoitteellista ja oikea aikaista. Se on asiakkaan voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamista ja vahvistamista, moniammatillista yhteistyötä asiakkaan toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Laadukas kuntoutus on myös tuloksellista, tuloksellisuutta kuvaa asiakastyytyväisyys ja tavoitteisiin pääseminen (pienet osatavoitteet huomioiden). Henkilöstö on ammattitaitoista ja osaavaa.”

Laatu on sitä, että toiminnassa on hyvät, yhtenäiset käytännöt ja yhteinen ymmärrys siitä mitä tehdään, kuka tekee ja miten tekee?  

Aloitimme laatutyön pienissä kehitysryhmissä niin avopalveluissa kuin kuntoutuskeskuksessa.  Kuvaamme Vaalijalan tavan toimia sähköiseen IMS- toimintajärjestelmään. Prosessikuvauksia on katselmoitu eri kokoonpanoilla ja nyt nuo kolme kirjainta, ovat saaneet enemmän merkitystä ympärilleen. Syksy on ollut kiireistä aikaa, eri puolilla organisaatiota käy tohina suunnitelmien ja ohjeitten päivityksessä, jotta henkilöstön käytössä olisi toimintaan liittyvät, ajan tasalla olevat ohjeet. Tammikuussa IMS on käytössä kaikilla työtekijöillä.

Joskus olen kiireessä kirjoittanut tehtävänimekseni latupäällikkö. Sitä tehtävää en kadehdi, vaikkakin hiihtäminen on lempi harrastukseni talvisin. Jotain yhteistä tehtävissä löytyy. Samoin kuin hyvä latuverkosto mahdollistaa hyvät hiihtolenkit, niin myös laatupäällikön ja laatutyön tehtävänä on luoda rakenteita, jotka mahdollistavat organisaation toiminnan jatkuvan kehittämisen.

Lokakuussa otimme käyttöön HaiPro- vaaratapahtumien raportointiohjelman, tärkein tavoite siinä on oppiminen ja toiminnan kehittäminen.  Tällä hetkellä yksiköt työstävät omavalvontasuunnitelmia, toimintayksikön laatu saa lisää merkitystä. Laatu on myös sitä, että kehitämme toimintaamme asiakaspalautteen pohjalta.  Laatutyö jatkuu, se ei lopu olipa lunta tai ei.

Lunta ja hiihtokelejä odotellen!

Merja Jäppinen
Laatupäällikkö

Jaa artikkeli