BLOGI 30.8.2019

Kesänsatoa sadonkorjuujuhlista

Sadonkorjuujuhlien tavoitteena oli tarjota monenlaisia kokemuksia ja elämyksiä kaikille aisteille.

Kesänsatoa voi tarkastella hyvin laaja-alaisesti erilaisista näkökulmista. Siksi sadonkorjuujuhlien tavoitteena oli tarjota monenlaisia kokemuksia ja elämyksiä kaikille aisteille. Erilaiset työpajat mahdollistivat luovuuden käytön ja positiivisten kokemusten saamisen.

Aistipöytien äärellä oli mahdollisuus tutustua syksyn satoon. Lähituottajilta tutustuimme eri viljoihin niistä tehtyihin tuotteisiin sekä maistelimme marjoja, omenoita ja vihanneksia. Mukana oli myös pieniä tehtäviä ja arvauksia. Mitä ihania syksyisiä makuja saimme maistellakaan!

Smoothie-baarissa tarjoiltiin loppukesän antimista raikkaita smoothie-juomia. Tarjolla oli mm. viher-, mansikka-, mustikka- ja vadelmasmoothiejuomia. Monille tutut makeat mansikka- ja vadelmasmoothiet olivat mieleisiä, mutta moni yllättyi kuinka hyvää oli myös vihersmoothie.

Heidikin pelimannipenkki teki kanteloin/skiffle-soittimilla elokorjuun marjamusiikkia koulunväen kanssa. Osallisuus mahdollistui omalla äänellä tai valitulla soittimella, jolla sai luotua omaa ja yhteistä elokorjuumusiikkia ja rytmiä. Yhteisessä sykkeessä oli paljon hymyjä ja eloisan elokuun tunteita. Useita kohtaamisia tapahtui musiikillisen kommunikaation keskellä. Joku halusi tulla soittotupaan yhä uudelleen. Toinen puolestaan voitti jopa osallistumispelkonsa luoda äänimaisemaa ja tehdä omaa musiikkia.

Sadonkorjuupuu

Aistipuutarhassa oli mahdollisuus katsella yrttejä ja alkusyksyn kukkaloistoa. Yhteistaideteos Sadonkorjuupuuta voi käydä vielä ihailemassa kirkkopihassa 4.9.2019 saakka. Iran farmi ilahdutti eläinvierailla. Kahvila ja trubaduuri viihdyttivät asiakkaita kirkkopihalla. Messin valokuvaus oli myös mukava. Siinä elokorjuuaiheisille kuvapohjille sai otattaa halutessaan itsestään valokuvan.

"Vaahterasta osallistuimme pienellä porukalla sadonkorjuujuhlaan ja nautimme kovasti kauniissa säässä järjestetystä tapahtumasta. Tarinateatteri-esitys oli niin mukaansatempaava, että aika kului kuin siivillä sitä katsellessa. Syksyn maut maistuivat meille myös!"

Sisävalon tarinateatterin vierailu sadonkorjuujuhlissa - Sadonkorjuun antimista yhteistyövoimin nauttien

"Kuulun Suonenjoella kokoontuvaan SisäValo -nimiseen tarinateatteriryhmään. Tarinateatterissa yleisö käsikirjoittaa esityksen. Ohjaaja haastattelee yleisöä ja me näyttelijät samantien improvisoimme kuulemamme tarinan näyttämölle ohjaajan valitsemalla tekniikalla. Muusikko tukee ja rytmittää esitystä. Teatteriesitys syntyy juuri sen hetkisen paikalla olevan porukan muistoista, tunteista ja tunnelmista."

"Mietimme, että tarinateatteriesityksen avulla saisimme kuulla, jakaa ja nähdä Vaalijalan asiakkaiden kesämuistoja ja -kokemuksia. Esityksen nimeksi sovimme: Kesän satoa. Muusikoksi pyysimme ja saimme oman musiikinohjaajamme Anun ja AAC-ohjaajaksi Outin. Hengellinen työ ja testamenttirahasto yhdessä mahdollistivat esityksen tilaamisen."

"Sadonkorjuujuhlan aamupäivän Tokun ohjaajien, Risto-papin ja musiikinohjaaja Heidin hienosti toteuttamat toiminnalliset tapahtumapisteet olivat virittäneet jo osallistujat monien aistien kautta Kesän satoa aiheeseen. Ohjaajamme Jukka Virtala valmistautuu aina huolella vuorovaikutukseen kulloisenkin yleisön kanssa. Tällä kertaa hän mm. lauloi esittelyjuonnon ja Summertime -loppulaulun Anun säestämänä, käytti aiheeseen sopivia havainnointivälineitä ja pyysi meitä näyttelijöitä alkuvirikkeenä esittämään kankaiden avulla yhden kesämuiston."

"Olin yksi neljästä näyttelijästä ja etukäteen jännitin esiintymistä, mutta näyttämöllä oli mahtavaa kokea yleisön osallistuminen ja innostunut omien kokemusten ja tunnelmien jakaminen. Saimme esittää monia erilaisia mansikkaisia ja kesäisiä tarinoita. Outi liikkui tarkkaavaisena yleisön joukossa mahdollistamassa kaikille halukkaille omien kesämuistojensa kertomisen etukäteen mietittyjen kuvataulujen ja muun AAC-välineistönsä kanssa. Ihana oli nähdä näyttämöltä niitä iloisia hymyjä, kun onnistuimme tarinankertojien tunnelmien esittämisessä. Anu ideoi jokaiseen esitykseen juuri sopivaa musiikkia. Musiikki innosti sekä yleisöä katsomaan ja jakamaan tarinoita että meitä näyttelijöitä improvisoimaan esityksiä."

"Esityksen jälkeen tuntui, että olimme yhdessä onnistuneet. Kaikki saivat mahdollisuuden kertoa omasta kesän sadostaan. Esitys oli luonteva ja kokoava osa sadonkorjuujuhlaa. Toivottavasti aurinkoiset kesämuistot piirtyivät entistä vahvemmin mieliimme ja valaisevat meitä myös pimeinä talvi-iltoina."

Sisävalo ja Anu ja Outi

.

Anu, toimintaterapeutti ja tarinateatteri SisaValon näyttelijä

"Minut kutsuttiin mukaan suunnittelemaan Sadonkorjuujuhlaa yhdessä Tokun Aistituvan ohjaajien ja hengellisen työn Rauni–papin kanssa. Minulle esitettiin päivätoiminnan ohjaajana uudenlainen haaste toimia Tarinateatterin vierailevana muusikkona ”kesän-satoa” esityksessä. Tehtävänä olisi luoda soittimella tunnelmamusiikkia teatteriesitystä tukemaan. Yleisö kertoi sanoin tai kuvin ajatuksia esityksen aiheista ja tunnetiloista, joita saman tien tulkittiin.  Oikeastaan ei tässä loppupelissä mitään sinänsä uutta ollut. Työpäivänkin aikana jatkuvasti havainnoimme ja reagoimme kukin tavoillamme kuntoutujana olevien henkilöiden ja työkavereiden tarinoihin ja tunteisiin, harvemmin tosin musiikilla, mutta muulla tavoin. Toisinaan tulkinnat osuvat nappiin, toisinaan väärintulkinnoista aiheutuu riitasointuja. Niin tarinateatterissa, kuin koko tapahtumapäivänkin mittaan saimme jälleen huomata, miten tärkeää yhteistyö ja yhdessä tekeminen onkaan. Ja miten mukavaa on, kun yhteinen sävel löytyy ja luodaan jotain uutta."

Syksyn iloa kaikille!

Aistipuutarhan kukkia

Taru Mähönen
Ohjaaja

Jaa artikkeli