BLOGI 17.6.2019

Kaijärven ratsastusleirillä pitkät perinteet

Omppuu, Roopee! näin huutavat nuoret tytöt innoissaan hevosille, joita ohjaajat taluttavat aitauksesta Kaijärven ratsastusleirillä.

Omppuu, Roopee! näin huutavat nuoret tytöt innoissaan hevosille, joita ohjaajat taluttavat aitauksesta Kaijärven ratsastusleirillä. Perinteisen ratsastusleirin aamuratsastus on alkamassa leirikeskuksessa.

”Tämä on jo 34. vuosittainen ratsastusleiri Kaijärvellä”, kertoo fysioterapeutti Sirpa Öster.
Hän on käynyt Kaijärvellä leireillä yhdessä Vaalijalan asiakkaiden kanssa jo 36 vuoden ajan. Aikoinaan niitä järjestettiin kesäleirin nimellä. Leiriläisiä saapui Nenonpellon yksiköiden lisäksi Vaalijalan eri palvelukodeista. Nyt ratsastusleiriläiset tulevat Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen lasten ja nuorten oppilaskodeista.  

Osa leiriläisistä viettää Kaijärvellä yhden yön kerrallaan ohjaajien kanssa. Osa saapuu paikalle päiväksi. Ratsastuksen lisäksi on hevosten hoitoa, taluttamista sekä kävelylenkkejä luontoon. Enemmän hevosten kanssa puuhanneet leiriläiset pääsevät myös auttamaan ja opastamaan muita leiriläisiä hevosten kanssa.

”Kesäleiristä muotoutui ratsastusleiri, kun hevoset tulivat yhden leirin ohjelmaksi. Toki ratsastusleirilläkin puuhataan monenlaisia asioita, kuten käydään saunomassa ja kalastamassa viereisellä lammella”, Sirpa Öster kertoo.

Ratsastusta ja hevosen hoitoa

Suurin osa on tottuneita hevosten käsittelijöitä. Harjaaminen ja satulointi sujuu hyvin ohjaajan pienellä opastuksella. Hevosen selkääkin moni nousee ilman apua. Oona Pesonen on ollut ratsastusleirillä jo kaksi kertaa aiemmin.
”Tykkään ratsastaa ja pidän hevosista. Aikaisemmin harrastin aktiivisesti, nyt en enää.  Leirillä on kuitenkin mukavaa, koska tämä on kotoisa paikka”, Oona Pesonen kertoo.
Parasta on tällä kertaa se, että leiriyö on vielä edessä.
”Illalla käyn saunassa, sillä tykkään löylyistä. Ja uimassa käyn tietenkin, Oona Pesonen toteaa.

Kokeneet terapiahepat

Ratsastusleirin hevoset Omppu ja Roope ovat suurimmalle osalle leiriläisiä tuttuja, sillä ne käyvät myös viikoittain Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksessa ratsastusterapian ratsuina.
”Kumpikin hevonen on kokenut ja osaa toimia hyvin Vaalijalan asiakkaiden kanssa”, kertoo toiminnasta vastaava ratsastusterapeutti Taru Schulz.

Toukokuun lopulla järjestetty leiri oli tällä kertaa nelipäiväinen. Päivittäin Kaijärvellä touhusi hevosten kanssa noin 30 leiriläistä henkilökunta mukaan lukien.

Katso tästä kuvia ratsastusleiristä

Tero Eloranta

Jaa artikkeli