BLOGI 23.5.2018

Esteitä poistamassa taidemaailmassa

Taidepesulassa on ollut tänä keväänä touhukasta menoa!

Erityistaidetoiminta on silta taide-
maailmaan ja osallisuuteen.

Taidepesulassa on ollut tänä keväänä touhukasta menoa! Arjen antoisien kohtaamisten, lennokkaiden ideoiden, yhdessä ihmettelyn ja muun ”perusarkemme” lisäksi olemme tehneet tavallista enemmän työtämme näkyväksi myös muulle maailmalle. Maaliskuussa kutsuimme päättäjiä kakkukahville ja tutustumaan erityistaidetoimintaan osana Kettuki ry:n valtakunnallista KATSO-kampanjaa. Ilta onnistui yli odotusten! Taidepesulan työntekijänä tunsin valtavaa iloa ja lämpöä kaikista yllättävistäkin kohtaamisista ja aidon innostuneista tunnelmista. Taidepesulassa kuva-artesaanin uraansa tekevän Ollin puhe ja maalaukset keräsivät kehuja. Tuona iltana ei ollut väliä missä roolissa kukin osallistui. Me kaikki olimme paikalla nauttimassa taiteesta, esteettömästi.

KATSO-kampanjailta poiki tutustumisvierailuja Taidepesulaan ja uusia yhteistyökuvioita. Oikeita ihmisiä sattui olemaan samaan aikaan samassa paikassa. Nähtiin, että erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat ansaitsevat paikkansa taidemaailmassa. Illan hyvä tunnelma ja yhteishenki jalostuivat edelleen uusiksi ideoiksi ja tulevaisuudennäkymiksi. Paikka taidemaailmassa, ”ihmisten ilmoilla” lisää paitsi osallisuutta, myös kaikkien saavutettavissa olevaa kulttuuria.

Sama suuntaus kohti yhdenvertaista taidemaailmaa, jossa tausta ei enää määrittele taiteilijaa eikä mahdollisesti tarvittu tuki taideteoksen arvoa, on yleistymässä maailmalla. Taidepesulan työntekijöillä eli minulla ja taidekasvattaja Irina Leinolla oli ilo matkustaa toukokuun alussa tunnustelemaan erityistaidetoiminnan kansainvälisiä tuulia Englantiin. Chichesterin historiallisessa kaupungissa järjestettiin European Outsider Art Association -yhdistyksen kolmipäiväinen konferenssi. Oli hienoa osallistua tähän konferenssiin ensimmäistä kertaa ulkomailla, kiitos Vaalijalan kuntayhtymän hallitus!

Konferenssin keskiöön oli tänä vuonna ansaitusti nostettu taiteilijan ääni, ”The Artist’s Voice”. Konferenssiohjelma piti asiantuntijaluentojen lisäksi sisällään ilahduttavan paljon taiteilijoita esittelemässä itse uraansa, tuotantoansa ja ajatuksiaan taiteen tekemisestä. Taiteilijoita oli ympäri Eurooppaa, monenlaisista lähtökohdista. Osalla oli takanaan pitkä ja tunnustettu ura, kuten avoimesti mielenterveysongelmistaan puhuneella brittitaiteilija Bobby Bakerillä. Osa oli löytänyt taiteilun ilon varsin hiljattain, esimerkiksi vammautumisen ja työkyvyttömyyden jälkeen luovassa päivätoiminnassa. Kaikkia yhdisti se, että jokin taho oli auttanut avaamaan tietä taidemaailmaan.

Konferenssipäivinä saimme tutustua vaikuttaviin taideteoksiin performanssitaiteesta perinteisempiin kuvataiteen keinoihin. Yhtä tärkeältä tuntui tutustua eurooppalaisiin kollegoihimme ja kuulla heidän työstään. Samalla vaihdoimme ajatuksia yhdenvertaisesta taidemaailmasta. KATSO-kampanjaillasta tuttu inspiroiva ja lämmin tunnelma vallitsi jälleen, tällä kertaa vielä laajemmassa mittakaavassa. Vaalijalasta ja Taidepesulasta oltiin kiinnostuneita – kenties mekin saamme jossakin vaiheessa kansainvälisiä vieraita.

Tuntui arvokkaalta puhua eettisestä ja asiantuntevasta työstämme maailmalla. Ensimmäinen vuoteni Taidepesulassa ei olisi voinut huipentua hienommin! Tästä on hyvä jatkaa.

Taidepesulan matkaa voi seurata Instagramissa: @taidepesula

Satu Tani
Taideohjaaja, kuvataiteilija (AMK)

Jaa artikkeli