ARTIKKELI 17.3.2022

Vaalijalan palveluiden sijoittuminen hyvinvointialueelle selkeytymässä

Vaalijalan kuntayhtymän palveluiden sijoittuminen tuleville hyvinvointialueille on nyt pääpiirteissään tiedossa.

Kuntoutus- ja asiantuntijapalvelut eli osaamis- ja tukikeskus muodostavat oman kokonaisuutensa Etelä-Savon hyvinvointialueella. Avopalvelut Etelä- ja Pohjois-Savossa siirtyvät puolestaan omille vastuualueilleen molemmilla alueilla yhdessä vastaavien avopalvelujen kanssa.

”Sillä on toki merkitystä, mihin kohtaan Nenonpellon osaamis- ja tukikeskuksen palvelut hyvinvointialueen organisaatiossa sijoittuvat. Meidän on vielä jännitettävä Etelä-Savon osalta, millainen organisaatiosta tulee”, sanoo Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Ilkka Fritius.

Aluehallituksen ja aluevaltuuston päätökset organisaatiorakenteesta puuttuvat vielä hyvinvointialueilla. Hallintosäännön valmistelu jatkuu Etelä-Savossa vaiheittain siten, että se on valmisteltu pitkälle valmiiksi kesällä ja lopullisesti vuoden loppuun mennessä.

Nenonpellon palvelut oma kokonaisuus

Vaalijalan palvelujen asema tulevilla hyvinvointialueilla alkaa kuitenkin olla jo tiedossa. Etelä-Savossa Nenonpellon osaamis- ja tukikeskuksen kuntoutus- ja asiantuntijapalvelut tulevat muodostamaan oman kokonaisuutensa.

Vaalijalan avopalvelut muodostavat Etelä-Savossa yhdessä Essoten ja Sosterin vastaavien avopalveluyksiköiden kanssa oman kokonaisuutensa. Pohjois-Savon hyvinvointialueella olevat Vaalijalan avopalveluyksiköt muodostavat puolestaan oman kokonaisuutensa.

”Käsitykseni mukaan tämä Vaalijalan yksiköistä koostuva kokonaisuus tulee saamaan myös oman vetäjän. Toivon tietenkin, että johtaja tulisi Vaalijalan henkilöstöstä. Silloin turvataan paremmin se, että muutokset ovat jatkossa harkittuja”, sanoo Ilkka Fritius.

Vaalijalan Keski-Suomen hyvinvointialueelle jäävät yksiköt ovat näillä näkymin jäämässä osaksi Etelä-Savon hyvinvointialueen avopalvelujen kokonaisuutta. Käytännössä Keski-Suomi jatkossa siis ostaa avopalvelut Etelä-Savon hyvinvointialueelta.

”Tietynlaista selvyyttä on siis saatu ja minusta selvyys on aina hyvä asia, vaikka kaikki ei muuten menisikään alkuperäisten tavoitteiden mukaan”, Ilkka Fritius toteaa.

Oma yhtiö tukipalveluille

Muutoksia on tulossa myös henkilöstöhallintoon sekä ruoka- siivous- ja huoltopalveluihin. Etelä-Savossa tukipalvelut, kuten esimerkiksi henkilöstöhallinto on tarkoitus koota yhdeksi konsernipalvelujen yksiköksi. Ruoka-, siivous- ja huoltopalveluista Nenonpeltoon osaamis- ja tukikeskukselle sekä uudelle Sateenkaaren koulun kuntayhtymälle tuottamaan ollaan perustamassa Pieksämäen kaupungin ja Vaalijalan yhteistä in-house-tukipalveluyhtiötä.

”Aluksi hieman epäilimme yhtiöön mukaan lähtemistä, mutta koska hyvinvointialue ei voi myydä tuottamiaan tukipalveluja ulkopuolisille, kuten kunnille ja kuntayhtymille, ei Sateenkaaren koulun ruokahuollon järjestämiseksi ollut muuta sujuvaa vaihtoehtoa”, sanoo Ilkka Fritius.

Pieksämäen oma tukipalveluyhtiö onkin ainoa in-house-yhtiö, joka on tässä vaiheessa muodostumassa Etelä-Savon hyvinvointialueelle. Sen sijaan Pohjois-Savon puolella hyvinvointialue on jo päättänyt, että tukipalvelut hankitaan isoilta, jo alueella toimivilta in-house-yhtiöiltä, kuten Monetralta ja Servicalta.

Toukokuun loppuun mennessä on Vaalijalan tehtävä uudet sopimukset valtakunnallisesti myös niiden hyvinvointialueiden kanssa, jotka ostavat Vaalijalan palveluja. Ilkka Fritiuksen mukaan useilta alueelta on jo oltu yhteydessä ja kyselty jatkosopimuksia vuodesta 2023 eteenpäin.

”Tämä kertoo, että osaamis- ja tukikeskuksen palveluja tarvitaan jatkossakin. Onhan meillä parhaillaankin yli 40 henkilöä jonossa eri puolilla Suomea ja määrä jonossa on ollut viime aikoina aika vakio”, Ilkka Fritius toteaa.

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Korona mullisti sairaanhoitaja Minna Pessan työn

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Vaalijala yllätti työpaikkana positiivisesti

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Hyvinvointia ja parempaa jaksamista työssä Epassilla

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Mentorit ovat uuden työntekijän rinnalla kulkijoita

ARTIKKELI 15.6.2022 Henkilöstö

Monien mahdollisuuksien työpaikka Vaalijalassa

ARTIKKELI 16.12.2022

Haikean iloinen kutsuvierasjuhla

Artikkelit ››