ARTIKKELI 10.10.2022

TYHY-päivässä historiaa, huumoria ja asiaa

Vaalijalan historia, nykyisyys sekä lähitulevaisuus olivat esillä Vaalijalan TYHY-päivässä Pieksämäen Veturitorilla 2. syyskuuta. Päivään mahtui asiaa, huumoriakaan unohtamatta. Päivä jatkui illalla samassa paikassa henkilökunnan Elonkorjuu-juhlalla.

TYHY-päivän juonsivat Vaalijalan henkilöstöpäällikkö Päivi Salovaara ja perheterapeutti Jouni Vironen. Omia muistojaan olivat kertomassa Vaalijalan entinen johtaja Erkki Paara, nykyinen johtaja Ilkka Fritius, Vaalijalan hallituksen puheenjohtaja Anja Manninen sekä oppilaskodin johtaja Aija Uimonen.
TYHY-päivän juonsivat Vaalijalan henkilöstöpäällikkö Päivi Salovaara ja perheterapeutti Jouni Vironen. Omia muistojaan olivat kertomassa Vaalijalan entinen johtaja Erkki Paara, nykyinen johtaja Ilkka Fritius, Vaalijalan hallituksen puheenjohtaja Anja Manninen sekä oppilaskodin johtaja Aija Uimonen.

TYHY-päivän eräänlaisena punaisena lankana ja teemana oli selviytyminen. Miten Vaalijala selvisi useista isoista muutoksista ja vaarallisistakin vaiheista vuosien saatossa. Millä henkilökunta jaksoi tehtä työtä ja kääntää muutokset voitoiksi. Ja kuinka sama tehdään isossa sote-muutoksessa.

Vaalijalan kuntayhtymän edellinen, pitkäaikainen johtaja Erkki Paara lohdutti TYHY-päivään kokoontunutta henkilökuntaa toteamalla, että on Vaalijalalla ollut pahempiakin paikkoja. Sote-uudistus ja siirtyminen hyvinvointialueelle on Paaran mukaan ehkä kolmanneksi pahin paikka.

”Pahin paikka oli talvisodan aika, kun tammikuun 2. päivä 1940 hoitajat ja hoidettavat koottiin Sortavalassa junaan. Sieltä juna lähti kulkemaan kohti kanta-Suomea ja länttä. Juna kulkeutui eri paikkakunnille, aina Pohjanmaalle saakka. Ja siitäkin selvittiin”, Paara totesi.

Toiseksi pahin paikka oli Erkki Paaran mukaan 1990-luvun alku, jolloin Vaalijalassa elettiin tilanteessa, jossa koko toiminta oli vaakalaudalla. Paara kuvasi aikaa sanaparilla muutu tai kuole.

”Asiakkaita lähti paljon pois ja oltiin todella kiikun kaakun, että kaatuuko tämä systeemi kokonaan. Alkoi kuitenkin käsittämätön vaihe. Armoton erikoituminen. Nenonpeltoon alkoi tulla autistisia lapsia, henkilökunta lähti innolla mukaan ja erityinen osaaminen lähti kovaan nousuun. Se takasi, että Vaalijala ja erityishuolto säilyivät Savossa”.

Kasvu kohti Suomen huippua

Vaalijala jatkoi 2000 luvulla kasvua kohti Suomen huippua. Kehitys jatkui Erkki Paaran mukaan pienemmällä paikkamäärällä, mitä 90-luvulla, ennen laitosasumien alasajoa, mutta erikoistuneemmalla toiminnalla.

”Näihin aikoihin alkoi myös Sateenkaaren koulun nousu. Sateenkaaren koulu löysi paikkansa ja koulusta tuli, jos näin voi sanoa, Vaalijalan erikoisyksikkö, syömähammas, joka on tätä nousua kiidättänyt aivan näihin aikoihin saakka”, Erkki Paara totesi.

Muutos valtakunnalliseksi toimijaksi

Vaalijalan viime vuosien isoa muutosta valtakunnalliseksi erikoisosaamisen keskittymäksi kuvasi puheessaan Vaalijalan nykyinen johtaja Ilkka Fritius. Kun hän aloitti Vaalijalan johdossa 2013 oli laitosasumisen purkaminen hyvässä vauhdissa ja palvelujen myynti Savon erityishuoltopiirin ulkopuolelle satunnaista.

”Muutos alkoi Keski-Suomesta. Sieltä oli tullut asiakkaita Vaalijalaan, koska heidän oma Suojarinteensä oli ajettu alas. Ryhdyimme samalla kertomaan palveluistamme systemaattisesti Keski-Suomen kunnille ja kehitimme heille puitesopimusmallin. Kysyntä kasvoi ja Vaalijalan maine levisi Suomessa niin, että tänä päivänä kysyntä on suurempaa muualta kuin Keski-Suomesta. Valtakunnallisuus toteutui”, totesi Ilkka Fritius.

Asiakas määriteltiin uudelleen

Toinen muutos oli kehitysvammalain oikeanlainen soveltaminen. Sen muistaminen, että erityishuolto on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät saa tarvitsemiaan palveluja muualta sosiaali- ja terveydenhuollosta. Eikä henkilön tarvitse olla kehitysvammainen.

”Tämä avasi uuden määritelmän Vaalijalan asiakkaalle. Hän on erityistä tukea tarvitseva henkilö ja Nenonpellossa asiakas on vaativaa erityistä tukea tarvitseva henkilö”, Ilkka Fritius kertoi.

Myös Nenonpelto muuttui. Vähemmän vaativat asiakkaat siirtyivät kotikuntiin ja uudet asiakkaat  olivat erilaisia, vaativampia kuin ennen. Käyttäytymisen erilaiset häiriöt tulivat selvemmin esiin.

”Muutokset näkyivät myös tiloissa. Kaikkien tuli saada oma huone. Asiantuntijoiden määrä ja laaja-alaisuus kasvoivat”.

Vaalijalan palvelutoiminta jakautuu vuoden vaihteen jälkeen kolmelle hyvinvointialueella osaksi uusia palvelukokonaisuuksia. Nenonpellon osaamis- ja tukikeskus jatkaa omana kokonaisuutenaan ja Sateenkaaren koululle tulee oma organisaatio.

”Muutos on suurempi kuin 1975 tapahtunut ero Suomen kirkon sisälähetysseurasta sekä Vaalijalan kunnallistaminen”, muistutti Ilkka Fritius.

Itsensä koulutus kannattaa

Erkki Paaran ja Ilkka Fritiuksen lisäksi Vaalijalan TYHY-päivässä Vaalijalan historiasta ja ennen kaikkea työstä asiakkaiden parissa vuosikymmenten saatossa olivat kertomassa Vaalijalan hallituksen puheenjohtaja ja ylihoitajana pitkään Vaalijalassa myös työskennellyt Anja Manninen sekä  oppilaskodin johtaja Aija Uimonen.

Ensi vuoden alusta hyvinvointialueelle suuntaaville molemmilla oli tärkeä neuvo. Ja se on itsensä koulutus työn ohessa.

”Koulutus kannattaa. Se on ensimmäinen asia. Vaalijalassa ihmisiä hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti. Täällä tehdään myös yhteistyötä eri tahojen kanssa. Kehittäkää itseänne monipuolisiksi työntekijöiksi”, totesi Aija Uimonen.

Anja Manninen korosti, että Vaalijalassa on aina arvostettu sitä, että eri tehtävissä toimivat työntekijät kouluttautuvat. Vaalijala on myös halunnut antaa mahdollisuuden lähteä kouluttautumaan työn ohessa.

”Arvostakaa sitä mahdollisuutta, että voitte kehittää omaa osaamistanne työn ohella. Se on tärkeä asia ja yksi Vaalijalan monista hyvistä puolista”, summasi Anja Manninen.

Oman annoksen huumoria TYHY-päivään toi ”Sotemummo” Tyyne Kettunen. Illalla oli vuorossa Vaalijalan henkilökunnan Elonkorjuujuhla. Juhlan juonsivat Kirsi Ruutala ja Ilkka Fritius. Tyyne Kettusen lisäksi juhlassa esiintyivät Terho Häkkinen ja Länsmäkiset sekä Konsta Hietanen & Band. Illan aikana nähtiin työkavereita läheltä ja kaukaa sekä luotiin mukavia muistoja Vaalijalan Taidepesulan taiteilijoiden luoman kuvaseinän edessä valokuvaajan ottamilla porukkakuvilla.

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Korona mullisti sairaanhoitaja Minna Pessan työn

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Vaalijala yllätti työpaikkana positiivisesti

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Hyvinvointia ja parempaa jaksamista työssä Epassilla

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Mentorit ovat uuden työntekijän rinnalla kulkijoita

ARTIKKELI 15.6.2022 Henkilöstö

Monien mahdollisuuksien työpaikka Vaalijalassa

ARTIKKELI 16.12.2022

Haikean iloinen kutsuvierasjuhla

Artikkelit ››