ARTIKKELI 17.3.2022

Tuki on soiton päässä – Etävideopalvelua kokeillaan Vaalijalan yksiköissä

Jos Pihlajarinteen palvelukodissa asuvalle Pekka Walleniukselle tulee myöhään illalla tai yöllä kesken unien tarve kysyä jotain tai vain jutella, saa hän yhteyden ohjaajaan klikkaamalla tabletin soittopainiketta. Videopuhelun soittopyyntöön vastaa ilta- ja yöaikaan läheisen Marian palvelukodin henkilökunta Pieksämäellä.

Pekka Wallenius juttelee tottuneesti tutun ohjaajan kanssa päivän kuulumisia videopuhelussa.
Pekka Wallenius juttelee tottuneesti tutun ohjaajan kanssa päivän kuulumisia videopuhelussa.

”Soitan silloin, kun tulee jotain kysyttävää tai tarvitsen ohjaajan apua johonkin asiaan”, kertoo Pekka Wallenius.

Hänellä on kokeiltavanaan tablettipohjainen Suvanto Caren toteuttama etävideopalvelu. Sovelluksen kautta tehdyt soittopyynnöt menevät ilta- ja yöaikaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Marian palvelukotiin, jossa on jatkuva yöpäivystys. Pihlajarinteellä yöaikana ei ole henkilökuntaa.

”On se ollut hyvä juttu. Tulee turvallinen olo, kun saa tutun ohjaajan kiinni”, Pekka Wallenius sanoo.

Aina kyseessä ei tarvitse olla isokaan hätä. Toisinaan riittää ja rauhoittaa, kun näkee tabletilta tutun ohjaajan videokuvan, kuulee äänen ja pääsee myös itse juttelemaan mieltä vaivaavasta asiasta.

Asukkaat tykänneet kokeilusta

Pekka Walleniuksella on etävideopalvelun tabletti omassa huoneessa sängyn vieressä. Lisäksi Pihlajarinteellä on koekäytössä myös toinen tabletti. Se on sijoitettu kerrostalossa toimivan palvelukodin rappukäytävään. Näin se on kaikkien asukkaiden saatavilla.

”Olemme opetelleet useamman kerran kaikkien asukkaiden kanssa, miten soittopyyntö tehdään ja kuinka tulevaan videopuheluun vastataan. Todella paljon kaikki asukkaat ovat tästä kokeilusta  tykänneet”, kertoo ohjaaja Anna Asikainen.

Vaalijalassa testataan  parhaillaan kokeilussa kahden yksityisen palveluntarjoajan etävideosovelluksia. Pihlajarinteen ja Marian palvelukotien Suvanto Care-pilotin lisäksi Varkaudessa on käynnissä Haltija/Vooler-kokeilu, jossa Latukadun asukas sekä yksi omassa asunnossaan kaupungilla asuva asiakas voi yöaikana olla yhteydessä Hongiston palvelukodin ohjaajiin.

”Teams on mukana kolmantena pilottina. Sitä kokeillaan Pieksämäen Linnan Cafén toiminnallisessa kuntoutuksessa olevien asiakkaiden kanssa. Sovellus on toiminut hyvin ja sen kautta on ohjattu esimerkiksi ruuanlaittoa sekä liikuntaa”, kertoo VAVE-hankkeen tekninen asiantuntija Maarit Luojus.

Ihme, ettei tätä ole jo kehitetty

Etävideopalvelujen kokeilun käytännön toteutuksesta vastaa Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeen Vaalijalan osahanke.

”Olen itse ihmetellyt, ettei tällaista etäpalvelua ole jo kehitetty. Hyvinvointialueilla digitaaliset palvelut ovat keskeisessä asemassa ja tämäkin hanke on jo herättänyt paljon kiinnostusta, sanoo Vaalijalan sovellusasiantuntija Saara Pasanen.

Hän uskoo, että uusien palvelujen käyttöönotossa näkyy myös se, että nuoremmat sukupolvet ovat jo muutenkin paremmin sinut digitaalisten palvelujen kanssa. He ovat oppineet nuoresta käyttämään erilaisia sovelluksia ja teknologioita tableteista älypuhelimiin.

”Tavoite tällä pilotilla on, että saadaan kokemusta vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien etävideopalveluista. Tätä tietoa voidaan käyttää myöhemmin hyödyksi tulevan hyvinvointialueen arjessa”, sanoo Maarit Luojus.

Pekka Wallenius keskustelee ohjaajan kanssa videon välityksellä.

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Korona mullisti sairaanhoitaja Minna Pessan työn

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Vaalijala yllätti työpaikkana positiivisesti

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Hyvinvointia ja parempaa jaksamista työssä Epassilla

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Mentorit ovat uuden työntekijän rinnalla kulkijoita

ARTIKKELI 15.6.2022 Henkilöstö

Monien mahdollisuuksien työpaikka Vaalijalassa

ARTIKKELI 16.12.2022

Haikean iloinen kutsuvierasjuhla

Artikkelit ››