ARTIKKELI 15.6.2022

Suonenjoen Taidepilotissa kokeiltiin etäohjausta hyvin tuloksin

Kolmen kuukauden mittainen Taidepilotti päättyi yhteisnäyttelyyn keväällä Suonenjoella. Taidepilotissa yhdeksän taiteentekijää perehtyi taiteelliseen ilmaisuun ja kuvataiteen tekniikoihin Vaalijalan Taidepesulan ohjauksessa.

Jani ja Sami esittelevät taideohjaajalle teoksiaan.
Jani ja Sami esittelevät taideohjaajalle teoksiaan.

Hankkeesta teki erityisen ohjauksen hybridimalli, jossa yhdistettiin Taidepesulan etäohjausta ja ohjausvideoita ryhmää avustavaan lähiohjaukseen.

Taidepilotin idea syntyi tarpeesta saada Suonenjoelle taidetoimintaa erityistä tukea tarvitseville. Samalla haluttiin kokeilla uudenlaisia tapoja tuottaa luovien alojen harrastusmahdollisuuksia paikkakunnalle. Hankkeen käynnistäjänä toimi Suonenjoen Kehitysvammaisten tuki ry ja sen mahdollisti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAlta saatu apuraha.

Mukaan pilottiin lähtivät Suonenjoen Riveripajat, jolta saatiin käyttöön tekemisen tilat ja lähiohjausresursseja. Pieksämäellä sijaitseva Vaalijalan Taidepesula tuotti ohjauspalveluita sekä sisältöä hankkeeseen.

Taidepilottiryhmässä perehdyttiin kuvalliseen ilmaisuun noin kolmen kuukauden ajan. Monien mukana olleiden taiteentekijöiden mielestä parasta oli hankkeen sosiaalinen puoli, kokoontuminen yhteen taiteen merkeissä ja mukavat keskustelut taideaiheista. Myös uusien taidetekniikoiden oppiminen oli hienoa.

”Kiva oli käydä ja mukava oli toisten kanssa taiteilla”, totesi yksi taiteentekijöistä omassa palautteessaan.

”Ohjaajat onnistuivat hyvin. Taiteilun lomassa sai jutella kaikista asioista”, tiivisti ajatukset puolestaan toinen kurssilainen palautteessaan.

Tekeminen jaksottui neljän tekniikan ympärille

Taidepilotissa työskentely oli jaksotettu neljän eri tekniikan ympärille. Kukin tekniikka opetettiin ensin etäohjauksella Taidepesulan taideohjaajan kanssa. Seuraavalla kerralla tekemistä tuki taidetekniikasta laadittu video. Mukana ryhmän ohjauksessa olivat aina Riverin lähiohjaajat sekä yksi vertaisohjaaja.

”Taidepilotti oli tosi mahtava ja opettavainen kokemus myös taideohjaajalle. Tärkeintä oli huomata, että vuorovaikutuksellinen yhteys taiteentekijöihin syntyi, vaikka etäohjauksessa olikin kokeilussa uutta tekniikkaa ja ohjausmenetelmiä”, kertoo Taidepesulan ohjaaja Venla Väisänen.

Huolimatta siitä, että Taidepilotin taiteentekijät saivat tuntien alussa yhteisen ohjeistuksen ja työskentelivät tiiviisti ryhmässä, olivat tekemisen rytmi ja aiheet kaikilla hyvin yksilölliset. 

Taidepilotti käynnistyi akryylimaalauksella, jossa keskityttiin erityisesti väreihin ja pintakuvioiden tekemiseen eri välineillä. Toisessa jaksossa tutustuttiin kuvanveistoon tekemällä veistoksia paperista ja teipistä. Erilaisten piirrostekniikoiden kautta tutkittiin ja varioitiin omakuva -aihetta ja lopuksi tutustuttiin maalaushuopaan ja sen ominaisuuksiin.

”Oli innostavaa ohjata porukkaa, joka alkaa taidehommiin tutkijan asenteella. Oikeastaan jokainen näyttelyssä oleva taideteos on kuin tekijänsä päiväkirjamerkintä ja hyppy siihen hetkeen, kun teosta tehtiin”, Venla Väisänen toteaa.

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Korona mullisti sairaanhoitaja Minna Pessan työn

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Vaalijala yllätti työpaikkana positiivisesti

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Hyvinvointia ja parempaa jaksamista työssä Epassilla

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Mentorit ovat uuden työntekijän rinnalla kulkijoita

ARTIKKELI 15.6.2022 Henkilöstö

Monien mahdollisuuksien työpaikka Vaalijalassa

ARTIKKELI 16.12.2022

Haikean iloinen kutsuvierasjuhla

Artikkelit ››