ARTIKKELI 17.3.2022

Sateenkaaren koulun tulevaisuus vahvistumassa

Vaalijalan Sateenkaaren erityiskoulu siirtyy ensi vuoden alusta oman kuntayhtymän ylläpitämäksi. Valmisteilla olevaan kuntayhtymään on ilmoittautunut jo mukaan Pieksämäki, Suonenjoki, Sulkava, Konnevesi, Enonkoski, Kangasniemi, Rantasalmi, Hankasalmi ja Juva.

Koulun pihan lähiliikuntapuisto tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen liikkumiseen ja liikuntaan.
Koulun pihan lähiliikuntapuisto tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen liikkumiseen ja liikuntaan.

Osa jäsenkunnista on ilmoittanut olevansa kiinnostuneita lähtemään mukaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään, mutta päätöksenteko asiasta venyy kuitenkin maalis-huhtikuulle. Vaalijalan kuntayhtymä pyysi kuntia ottamaan kantaa jäsenyyteensä helmikuun loppuun mennessä.

”Jo nyt riittävä määrä kuntia on ilmoittautunut mukaan. Olemme siis hyvällä tiellä Sateenkaaren koulun toiminnan järjestämisessä tuleviksi vuosikymmeniksi”, sanoo Ilkka Fritius.

Hänen mukaansa kuntayhtymään voi kuntia liittyä toki myöhemminkin siitä erikseen sopien.

Kiinteistö lunastettiin

Helmikuun lopulla kokoontunut Vaalijalan kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous päätti purkaa Sateenkaaren koulun rakennusten kiinteistöleasingin ja maksaa sen jäännösarvon pois.

Koulurakennukset on rakennettu kahdessa vaiheessa sataprosenttisesti Kuntarahoituksen lainarahoituksella. Yhteensä jäännösarvo on 4,1 miljoonaa euroa.

”Tässä ollaan nyt erikoisen tilanteen edessä, josta ei Suomessa ole ennakkotapauksia. Tilannetta ei myöskään osattu mitenkään ennustaa kiinteistöleasingsopimuksia tehtäessä”, toteaa Ilkka Fritius.

Jos mitään ei tehtäisi, kuntarahoitus menettäisi vuodenvaihteessa sopimuskumppaninsa hyvinvointialueiden aloittaessa ja erityishuoltopiirin lakatessa olemasta. Tilanteessa ainoa järkevä vaihtoehto on leasingsopimuksen lunastaminen. Käytännössä laina maksetaan Vaalijalan kassavaroista.

”Tämä kohtelee myös jäsenkuntia yhdenvertaisesti. Samalla se keventää perustettavan Sateenkaaren koulun kuntayhtymän taloutta ja vahvistaa koulun toimintaedellytyksiä tulevaisuudessa”, Ilkka Fritius linjaa.

Tulijoita kouluun jonoksi asti

Vaalijalan Sateenkaaren koulussa on tällä hetkellä oppilaita 64 sekä lisäksi lyhyellä tai pitkällä kuntoutusjaksolla olevia oppilaita noin kuusitoista. Tulijoita kouluun olisi enemmän kuin on paikkoja, joten kouluun on jatkuva jono. Sateenkaaren koulu on opetus- ja kulttuuriministeriön tunnustama vaativan erityisen tuen Vaatu-koulu.

Uutta kuntayhtymää koululle ryhdyttiin Vaalijalassa valmistelemaan, koska tuleva hyvinvointialue ei voi toimia perusopetuksen järjestäjänä.

Ilkka Fritiuksen mukaan uuden Sateenkaaren koulun kuntayhtymän valmistelu lähtee jakautumissopimuksen hyväksymisestä. Se tulee jäsenkunnille käsiteltäväksi viimeistään huhtikuun aikana. Siitä on jo olemassa luonnos, jota vielä tarkennetaan maaliskuun aikana.

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Korona mullisti sairaanhoitaja Minna Pessan työn

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Vaalijala yllätti työpaikkana positiivisesti

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Hyvinvointia ja parempaa jaksamista työssä Epassilla

ARTIKKELI 24.11.2021 Henkilöstö

Mentorit ovat uuden työntekijän rinnalla kulkijoita

ARTIKKELI 15.6.2022 Henkilöstö

Monien mahdollisuuksien työpaikka Vaalijalassa

ARTIKKELI 16.12.2022

Haikean iloinen kutsuvierasjuhla

Artikkelit ››