ARTIKKELI 16.12.2022
Haikean iloinen kutsuvierasjuhla
Sateenkaaren koulun juhlassa muisteltiin menneitä ja iloittiin omasta kuntayhtymästä

Sateenkaaren koulu järjesti joulukuun alussa kutsuvierasjuhlan Nenonpellossa. Juhlaan oli kutsuttu koulun nykyisiä sekä entisiä yhteistyökumppaneita. Juhlassa muisteltiin menneitä, tutustuttiin koulun toimintaan ja arkeen sekä kuultiin mukavia lauluesityksiä.
Sateenkaaren koulun tie nykyiseen muotoonsa toiminnan ja tilojenkin suhteen on ollut pitkä. Vaalijalan kuntayhtymän edellinen kuntayhtymän johtaja Erkki Paara kuvasi tietä historiallisesti ja henkisestikin melkoiseksi, vaikka matka fyysisesti Nenonpellon alueella on ollutkin lyhyt.
”Muistan, miten omakohtainen ensikosketukseni Vaalijalan opetustoimintaa tapahtui Kuutinharjussa opettajana toimineen Erkki Leskisen ja hänen Nenonpellossa johtavana opettajana toimineen puolisonsa Liisa Leskisen kautta”, muisteli Erkki Paara puheessaan.
Lakimuutosten myötä Vaalijalaan perustettu opetusyksikkö alkoi luokka kerrallaan kasvaa kouluksi. Tiloja otettiin opetuskäyttöön Nenonpellossa, missä vapaata tilaa oli. Erkki Paara kertoi, kuinka Sirkka Tammiruusu yleensä aina huhtikuussa tuli kertomaan, että opetukselle tarvitaan taas lisää tilaa tulevana syksynä.
”Opetuksen suhteen tilanne oli alkuun se, että lainsäädännön kanssa pärjäsimme hyvin, mutta ideologian kanssa emme niinkään. Kun laitosasuminen piti lopettaa, muutimme lasten ja nuorten osastot yhdessä yössä oppilaskodeiksi. Kun vaikeimmin vammaisten opetus haluttiin tavallisiin kouluihin, kävimme ideologiseen taistoon nimimuutoksella. Vaalijalan koulu muuttui Sateenkaaren kouluksi”, kertoi Erkki Paara.
Hankalimpia olivat Paaran mukaan omat liitot eli Kehitysvammaliitto ja Kehitysvammaisten tukiliitto. Ajattelutapojen muutosta nykyiseen kuvaakin hänen mukaansa hyvin se, että tänä vuonna Kehitysvammaliitto palkitsi Sateenkaaren koulun Suomen parhaana sisar Aino Miettisen tunnustuspalkinnolla.
Juhlassa paljastui myös vuosia säilynyt salaisuus Sateenkaaren koulun nimiehdotuksen tehneen nimimerkin, Haaveileva romantikko, taustalta. Nimimerkkiä käytti aikoinaan koulun nimikilpailun yhteydessä Erkki Paara.
Luottamusta löytyy
Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Ilkka Fritius iloitsi omassa puheessaan siitä, että ratkaisu Sateenkaaren koulun tulevaisuudesta on saatu mutkien jälkeen maaliin ja koulun toiminta jatkuu turvattuna. Koululle on perustettu oma kuntayhtymä ja yhteistyö hyvinvointialueelle siirtyvän Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen kanssa jatkuu tiiviinä.
”Luottamus koulua ja sen työtä kohtaan on hyvä ja mitä kauemmas mennään, sitä suuremmaksi arvostus ja luottamus tuntuu kasvavan. Sateenkaaren koulussa on tehty hyvää työtä myös inkluusion eteen, koulun tukiessa kuntien lähikoulujen työtä omalla asiantuntemuksellaan”, totesi Ilkka Fritius.
Sateekaaren koulun rehtori Satu Varpainen muistutti puheessaan, että koulun Kehitysvammaliitolta tänä vuonna saama tunnustus kuuluu ennen kaikkea koulun henkilöstölle.
”Meillä on Suomen paras henkilöstö ja Suomen paras koulu”, hehkutti Satu Varpainen.
Hän muistutti, että Sateenkaaren koululla on ensi vuoden alussa edessä uudet haasteet.
”Jos koulun edellisen rehtorin Sirkka Tammiruusun jäädessä eläkkeelle totesin, että on hyvä, jos olemme elossa vuoden päästä, niin nyt on samanlainen tilanne. Uskon kuitenkin, että vuoden päästä voi jo todeta, että hyvinhän siitä selvittiin”, Satu Varpainen totesi.
Samalla hän lupasi, että Sateenkaaren koulu on osaltaan viemässä Vaalijalan arvoja eteenpäin omassa toiminnassaan.
Kumppaneita muistettiin
Juhlassa Sateenkaaren koulun palkitsi koululle tärkeitä henkilöitä. Palkinnon saivat Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen kuntoutuksen johtaja ja Eloisan hyvinvointialueen palvelujohtajana aloittava Maarit Rantakurtakko, Vaalijalan hallinnon sihteeri ja tulevan Eloisan johdon assistentti Sirpa Kinnunen sekä kuntayhtymän johtaja ja Eloisan tuleva vaikuttavuusjohtaja Ilkka Fritius.
Ilkka Fritiuksen muistaminen oli varsin painava salkku, joka sisälsi kuuleman mukaan selviytymistarvikkeita tuleviin haasteisiin hyvinvointialueella sekä kompassin kaulaan.
Koulun oppilaat palkitsivat puolestaan positiivisuudesta sekä oppilaiden myönteistä kohtaamisesta ja luovuudesta käsityönopettaja Sami Salmikuukan.