ARTIKKELI 17.3.2022
Avotyötoiminnasta koulutusta vastaavaan palkkatyöhön
Joroislainen Mari Pesonen iloitsee työpaikasta Muurinkosken palvelukodissa.

Mari Pesonen avaa pesukoneen luukun ja purkaa puhtaan pyykin pyykkikoriin. Sitten hän lajittelee osan pyykistä kuivausrumpuun ja ripustaan loput kuivumaan kuivaushuoneeseen. Ripeät kädet auttavat palvelukodin avustavissa tehtävissä, jotta esimerkiksi hoitajille jää enemmän aikaa hoitotyölle asukkaiden parissa.
Vaalijalan Muurinkosken palvelukodissa Joroisissa avustavana työntekijänä työskentelevän Mari Pesonen työpäivään kuuluu pyykinpesun lisäksi puhtaan pyykin toimittaminen asukkaiden vaatekaappeihin. Hän avustaa myös palvelukodin keittiössä astiapesukoneen täyttämisessä.
Helmikuun puolivälissä Muurinkoskella työt aloittanut Mari Pesonen on yksi Vaalijalan kuntayhtymän yksiköihin valtakunnalliseen työkykyohjelmaan kuuluvan Homma haltuun – Toiveista työhön -hankkeen kautta työllistyneistä.
”Olen viihtynyt täällä hyvin. Työtehtävät ovat mieleisiä, työkaverit mukavia ja työpaikkakin kiva. Myös asukkaiden kanssa tulen hyvin juttuun, kertoo Mari Pesonen.
Työpaikka löytyi oman aktiivisuuden ansiosta
Joroisissa palvelukoti Mansikkapaikassa aikaisemmin avotyötoiminnassa ollessaan Mari Pesonen alkoi etsiä uutta työtä, kun koronan myötä työstä vanhusten parissa piti luopua.
”Halusin vaihtelua työtehtäviin, joten rupesin kyselemään, mitä mahdollisuuksia olisi päästä töihin tänne Muurinkosken palvelukotiin”, Mari Pesonen kertoo.
Ensimmäisen vierailun Muurinkoskelle hän teki yhdessä Joroisten kehitysvammahuollon sosiaaliohjaaja Riina Albrechtin kanssa jo viime kesänä. Tuossa vaiheessa mietittiin yhdessä Muurinkosken johtajan kanssa avotyötoiminnan mahdollisuutta.
Kun sitten Vaalijalan avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala vinkkasi Homma haltuun -hankkeesta, työllistämistä lähdettiin selvittämään palkkatyönä ja kuvaan astui mukaan hankkeen projektityöntekijä Henna Kautovaara.
”Hankkeen kautta Marille tehtiin vuoden mittainen määräaikainen työsopimus. Tarkoitus on hakea kokemuksia puolin ja toisin, jonka jälkeen katsotaan jatkoa”, Henna Kautovaara sanoo.
Työllistymisen polkuja kehitetään piloteissa
Osatyökykyisten edellytyksiä palkkatyöhön on kehitetty Vaalijassa Homma haltuun – Toiveista työhön -hankkeessa viime vuoden alusta lähtien. Hanke on osa valtakunnallista sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Työkykyohjelmaa. Siihen kuuluu kaikkiaan 22 hanketta eri puolilla Suomea.
”Kehitämme Vaalijalan hankkeessa kansainväliseen IPS-työhönvalmennuksen laatukriteeristöön pohjaavaa työhönvalmennusta. Parhaillaan pilotoimme Pieksämäellä, Varkaudessa ja Mikkelissä”, kertoo Homma haltuun -hankkeen projektikoordinaattori Tiina Hiltunen.
Pieksämäellä ja Varkaudessa on mukana joko työllistettynä tai työhönvalmennukseen liittyvässä kartoituksessa yhteensä 17 henkilöä. Mikkelissä viisi henkilöä on mukana työhönvalmennuksessa ja neljä henkilöä työskentelee määräaikaisessa avotyötoiminnassa Osuuskauppa Suur-Savon yksiköissä. Tarkoitus on katsoa, voisiko avotyötoiminta muuttua varsinaiseksi työsuhteeksi ja työsopimukseksi.
Monenlaisia polkuja palkkatyöhön
Mikkelin pilotissa on kehitetty myös alihankintatyötä tavoitteellisempaan suuntaan. Ajatus on, että alihankintatyötä voisi tehdä omana ryhmänä asiakasyrityksen tiloissa tai Savosetin monipalvelukeskuksessa.
”Kokeilemme Mikkelissä alihankintatyön toteutusta kolmen henkilön ryhmällä siten, että työntekijät palkataan työsuhteeseen Vaalijalaan. Itse työssä hyödynnetään Savosetin olemassa olevia alihankintatöitä”, kertoo Tiina Hiltunen.
Varkaudessa hankkeessa on kartoitettu osuuskuntatoiminnan mahdollisuuksia osatyökykyisten työllistämisessä. Teoreettinen malli saatiin valmiiksi, mutta Vaalijalan kuntayhtymä ei itse vielä lähtenyt osuuskuntaa perustamaan.
”Vaalijalan hallitus katsoi, että tässä tilanteessa tarvitaan yhteistyötä ja keskusteluja tulevan hyvinvointialueen kanssa. Malli on kuitenkin jo ollut esillä Etelä-Savon hyvinvointialueen ja Vaalijalan välisissä keskusteluissa”, sanoo Tiina Hiltunen.
Hankkeen alussa pohdittiin tavoitteeksi 100 uuden palkkatyöpaikan perustamista kehitysvammaisille kuntayhtymän yksiköissä, mutta hankkeen edetessä, todettiin tavoitteen olevan epärealistinen. Uudeksi tavoitteeksi hanke on asettanut 20 työllistymistä Vaalijalan yksiköihin ja avoimille työmarkkinoille.
Tyytyväinen työntekijä
Mari Pesosen omaa työllistymistä Muurinkoskelle auttoi osaltaan hänen oma aktiivisuutensa työnhaussa. Kesäisen tutustumiskäynnin lisäksi hän kertoi suunnitelmistaan samalla tallilla ratsastamaa käyvälle tutulle Muurinkosken palvelukodin hoitajalle.
”Tämä oli vinkannut minusta Muurinkosken palvelukodin silloiselle johtajalle. Sekin auttoi varmasti asiassa”, Mari Pesonen tuumii.
Myös ammatillinen osaaminen on Marilla kohdallaan. Hän on nimittäin valmistunut Pieksämäeltä Spesia ammattiopistosta toimitilahuoltajaksi. Uusi työ on osoittautunut jo varsin lyhyen kokemuksen perusteella mielekkääksi ja mukavaksi.
”Olen ollut tyytyväinen. Perehdytyskin on ollut täällä hyvää”, Mari Pesonen sanoo.
Jaa artikkeli
Työhönvalmentajan tuki keskeistä
Osatyökykyisen henkilön työllistämisen yhteydessä on tärkeää, että työntekijä sekä hänet työllistävä työyhteisö saa tarvittaessa apua ja tukea. Työnantaja taas voi tarvita tukea erilaisten työllistämistukien hakemisessa.
Kaikissa Homma haltuun -hankkeen piloteissa keskeistä on työhönvalmentajan tuki. Se on niin työllistettävän kuin työllistävän yrityksen tai organisaation käytössä koko työllistymisen polun ajan. Hankkeen aikana tärkeää työhönvalmentajan roolia on Mari Pesosen kohdalla hoitanut projektityöntekijä Henna Kautovaara.
”Olen ollut taustatukena Marille ja muille työntekijöille. Roolinani on tukea Maria, että hän saa riittävästi perehdytystä työtehtäviin. Olemme katsoneet myös yhdessä työnantajan edustajan kanssa, millaisia käytännön asioita pitää ottaa työtehtävissä huomioon”, sanoo Henna Kautovaara.
Muurinkosken palvelukodilla on Mari Pesoselle esimerkiksi tehty oma lista, josta on helppo katsoa kuka asukas asuu missäkin huoneessa.
Vaalijalan hallinnoima Homma haltuun – Toiveista työhön -hanke kestää kuluvan vuoden loppuun saakka.